Någon – eller troligtvis flera oxelösundare – hade tänkt på Martina Thorn. När hon stod på en loppmarknad och sålde grejer ringde telefonen. Personen i andra änden sa att hon hade blivit utsedd till Oxelösundsprofil och hoppades att hon skulle tacka ja.

– Ja, det blir nog bra, sa jag. Jag hade ingen aning om att någon ens nominerat mig. Men allt som ger mig möjlighet att lära känna fler människor brukar jag haka på, säger Martina Thorn efter att hon precis avslutat mötet med de sju andra nyblivna profilerna.

Det hela handlar om ett ambassadörskap som hon nu delar med tolv andra oxelösundare. Därmed blir hon del i ett platsvarumärke som bland annat innefattar parollerna ”We are Oxelösund” och #OXLS.

Artikelbild

Här är alla de nya Oxelösundsprofilerna.

Om man ska bli bäst i världen, då ska man börja tränas av mig

– Jag ska fortsätta att sprida glädje och gemenskap. Sedan ska jag ta vara på den här chansen och lära känna ännu fler människor, svarar hon på frågan om hur hon ska anta uppdraget.

Grunden till att hon redan träffat så många oxelösundare handlar om att hon bokstavligt talat har suttit i samma båt som dem – eller i alla fall båten bredvid. Som segeltränare i OXSS har mängder med ungdomar lärt sig segla av Martina. Här skymtar även en ovanlig tränarattityd fram – som kanske fler ledare skulle ha nytta av att kunna plocka fram. Att förmedla glädjen inom idrotten framför allt annat.

– Om man ska bli bäst i världen, då ska man börja tränas av mig. Men sedan kan man inte fortsätta – vi leker för mycket i mina grupper för att det ska bli riktigt bra prestationer. Men jag tror att det är den där känslan av glädje som de kommer att minnas när de är pensionärer – inte hur mycket de vunnit.

Artikelbild

Martina Thorn.

Hon berättar att hon uppmuntrar sina adepter att alltid följa med på tävlingar och alltid ha med en båt, även om de inte känner att de har något i toppen av resultatlistan att göra. En motpol till Gunde Svan och de som fostrats i hans anda. Den legendariska längdskidåkaren och OS-guldmedaljören som aldrig bröt ett lopp – inte ens när han bröt armen.

– Det viktigaste är att vi gör det tillsammans. Man behöver inte ens sjösätta båten om det känns dåligt när vi kommit dit. Och om de seglar ut och det inte känns bra så säger jag att de inte behöver vara med i tävlingen, utan kan nöja sig med att segla omkring lite vid sidan av banan, berättar Martina.