Mathias Ståhle är på semester och befinner sig på Zanzibar när tidningen når honom kort efter att Svenska journalistprisets jury har offentliggjort att han är en av de tre nominerade i klassen Årets berättare. Själv fick ha reda på det för ett par veckor sedan.

‒Det är ofattbart, först trodde jag att det var någon som ringde och skämtade med mig. Men jag insåg efter ett tag att det var sant.

Hur känns det nu när du har hunnit smälta det?

‒Jag har inte gått och fantiserat om att få samtalet, men däremot blev jag oerhört glad när jag fick det. Jag har nog inte riktigt fattat hur stort det är att bli nominerad till Stora Journalistpriset innan jag själv blev det. Då gick det upp för mig att det är hur stort som helst, har lilla jag gjort det här?

Mathias Ståhle har såväl på plats sju över Sveriges bästa grävande journalister.

Det är en granskning som de flesta har läst och tagit del av. Vi får beröm var jag än kommer.

Eva Burman, chefredaktör

‒Det är jätteroligt och få priser och jag blir väldigt stolt, men jag har inte som mål att klättra på listor eller vinna priser. Sätter man upp som mål att göra ett gräv som ska bli prisat så misslyckas man alltid. Min erfarenhet är att ett bra gräv alltid kommer krypande ur en tråkig research.

Vad har du i kikaren framöver?

‒Vi kommer gå vidare och titta på hur fejknyhetsfabrikerna agerar under valrörelsen och tala om det för våra läsare.

Hur ser du på dina vinstchanser?

‒Jag är ödmjuk inför konkurrensen. Just nu nöjer jag mig med att glädjas över att ha nominerats till ett av Sveriges finaste journalistpriser.

Hur firar du nomineringen?

‒Jag ska fira i kväll med min familj och ta några paraplydrinkar och äta en skaldjursplatå.

Chefredaktör Eva Burman fanns på plats i Stockholm och representerade Mathias Ståhle i hans frånvaro.

‒Det är fantastiskt roligt för Mathias och för tidningen att bli nominerade. Det är jättestort, större än många nog förstår. Vanligtvis är det endast de största medierna som är representerade i de här sammanhangen, att en lokaltidning och en medarbetare på en lokaltidning blir nominerad är jättestort, säger hon.

Hon beskrev även vad granskningen har fått för följder.

‒Vi har fått ta emot många hot, jag, redaktionen och framförallt Mathias. Men vi har också fått massa kärlek och uppskattning. Det märktes på prisutdelningen att det är en granskning som de flesta har läst och tagit del av. Vi får beröm var jag än kommer och det känns jättekul att vi har nått ut utanför vårt spridningsområde med en fantastisk granskning.

Eva Burman fick under ceremonin i Stockholm frågan, från programvärden Johar Bendjelloul, hur tidningen lyckades med granskningen.

‒Vi fokuserar på granskande journalistik, det har vi gjort i många år. Det är det som är vårt uppdrag att granska samhället.

Vilka som vinner presenteras den 23 november.

[fakta nr="1"]