Det är för närvarande en klass 2-varning utfärdad för hela länet, vilket innebär maximala dygnstemperaturer på 30 grader eller mer fem dagar i följd. Varningen kommer enligt SMHI bestå åtminstone till och med fredag. Temperaturer runt 30 grader väntas under fredagen. I helgen förväntas temperaturen sjunka något, men det blir fortsatt varmt.

– Under fredagen väntas en del moln och lokala regn- och åskskurar över hela Sörmland. Även på lördagen kan det bli en del moln och enstaka skurar med åska, men detaljerna är lite svårbedömda i nuläget. Söndagen är svårbedömd men ser ut att bli övervägande solig. Vi får tänka i lite större drag under helgen, men temperaturen kommer ligga på 25–28 grader lördag och söndag, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

I början av nästa vecka så fortsätter högsommarvärmen hålla länet i ett stadigt grepp med soligt väder och temperaturer mellan 25 och 30 grader. Mot slutet av veckan finns chans till en del regn. Vädret är dock, enligt Sofia Söderberg, svårbedömt.

– Det är svårbedömt i de här lägena när vi har så pass varm luft. Varm luft kan hålla mer fukt så stackmoln som på sommaren växer till och ger regn- och åskskurar växer till lättare när luften är varm. Är luften torr blir det bara soligt och varmt. Hur torr luften är, och då huruvida det bildas moln och skurar, är i dagsläget lite svårt att bedöma. Vi måste komma två-tre dagar inpå för att kunna vara helt säkra.

– I stora drag kan man säga att nästa vecka kommer att fortsätta vara varm. Till en början övervägande soligt och sedan är de sista dygnen mer svårbedömda. Det kan bli skurar i slutet av nästa vecka. Temperaturen ligger fortsatt kring 25-30 grader. I alla fall runt 25, det varierar lite i prognosen.

Var kommer de varma vindarna ifrån?

– Ser man till landet i stort, hittills i juli, så har det kommit i omgångar dels från södra Ryssland, dels från medelhavsområdet och nordligaste Afrika, men även sydväst om Europa – från Atlanten utanför Kanarieöarna.