Innan finlandssvenska Torborg Ek – som är hennes riktiga namn, "men skriv Tobi för annars är det ingen som vet att det är jag" – 2011 drog i gång sin butik i en källare på Norr åkte hon runt och sålde prylar på tillfälliga loppisar.

– Jag har en stor släkt, vi var nio syskon så jag har fått så mycket grejer. Sen var det alltid roligt att träffa likasinnade, vi är lite som hamstrar allihop.

Den pensionerade truckföraren blickar ut över avdelningen med julpynt som dominerar loppisens största rum. Bredvid adventsljusstakar, vackra gamla kakburkar och brickor står ett omsorgsfullt uppdukat julbord. Dekorationerna går i traditionell färgskala, det är vitt, grönt och rött som gäller. Pricken över i är små rara tomtar i form av servettringar. En lucialjusstake saknar dock ljus och väninnan Maja Isakssen kommer snabbt till Tobis undsättning.

Artikelbild

Klassisk bonad från förr.

– Det är hon som har öga för det estetiska. Hon hjälper mig och går runt och fixar, förklarar Tobi.

Från början var Maja en kund som likt alla andra bjöds på fika. Hon började piffa lite smått i butiken och någonstans på vägen växte en vänskap fram. Just den sociala samvaron visar sig vara en central del i Tobis hobbyverksamhet.

– Det är ju det som är så roligt med loppisen. Jag skulle bli en riktig soffliggare om jag inte fick vara här, konstaterar hon.

Släktingarnas prylar samsas numera med alla saker som folk kommer förbi med och skänker. Här finns stora mängder porslin, barnkläder, dockor, hattar, lampor, gymutrustning, ja till och med ett pingisbord står hopfällt i ett hörn.

Artikelbild

Avdelningen med julprydnader är välfylld och besökare är välkomna att ta en fika samtidigt som de får en försmak av julstämning. – Jag har alltid kaffe färdigt, säger Tobi Ek.

– En gång kom ett par hit med jättefina nya bakmaskiner som de hade vunnit och inte hade någon användning för. Eftersom jag får alla sakerna gratis så kan jag hålla låga priser. Mina kunder säger att jag är billigast i stan, det vet jag. Och jag tror dem!

Att Tobi har svårt att hålla sig ifrån loppisen blev uppenbart när hon och sambon for iväg på fiskesemester. Butiken var i tryggt förvar hos vännerna Kajsa och Kjell-Åke Lemón men efter en vecka slog saknaden till.

– Det är samma sak efter juluppehållet. Då längtar jag tillbaka!