En man i övre medelåldern misstänktes inledningsvis ha hotat två kyrkoanställda. han ska också ha sagt att han planerade att bränna ned Västra Vingåkers kyrka. I slutet av februari fick mannen kontaktförbud gentemot de två anställda, som han dock ska ha brutit mot omgående, genom att skicka mejl till personerna. Enligt uppgift hörde han själv av sig till polisen och meddelade att han brutit mot kontaktförbudet. Att han tidigare dömts för att ha hotat en av de utsatta personerna låg till grund för kontaktförbudet i februari.

På fredagen häktades mannen, misstänkt för brott mot kontaktförbud, samt övergrepp i rättssak. Enligt häktningsframställan bröt han mot kontaktförbudet i tisdags och övergreppet i rättssak skedde mellan tisdag och onsdag. Som grund till häktningen anges att det finns risk att mannen fortsätter med den brottsliga verksamheten.

– Det är en kombination av brotten mot kontaktförbuden och övergrepp i rättssak. Det senare hade varit olaga hot om det inte varit så att det beror på att de har gjort en polisanmälan, säger åklagare Fredrik Beijar.

Mannen har erkänt att han gjort det han anklagas för och Fredrik Beijar tror att mannen kommer att åtalas inom kort.

– Jag räknar med att det går ganska fort. Vi har lite förhör kvar och vi har en vecka på oss, när han är häktad, men jag tror att vi håller det.