Den som tar sig till sitt arbete med bil har 70 procents större risk att få hjärtinfarkt än den som tar sig samma sträcka för egen maskin. Tydligare exempel än så finns det knappast för att visa vikten av vardagsmotion.
Du kanske har sett dem som har små träningsövningar för sig i tid och otid. Sträcker upp händerna och plockar imaginära äpplen framför datorn, står och gör tåhävningar i väntan på bussen eller gör dips vid diskbänken i lunchrummet i väntan på att mikrovågsugnen ska värma maten. Katrineholmaren Jessica Jonsson är en av dem som gjort vardagsmotionen till en rutin.
– En vanlig dag börjar med att jag går eller cyklar de 1,5 kilometer jag har till jobbet. Om jag börjar med att sitta i telefon de två första timmarna försöker jag tänka till efter 30 minuter och byta arbetsställning eller sträcka på mig.
Om det är mycket arbete framför datorn försöker hon skaffa sig ärenden två, tre gånger i timmen. Bredvid datorskären finns även en lapp med olika övningar för att sträcka ut muskler som blir statistik belastade när man sitter länge framför en skärm. Eller sitta och sitta förresten.
– Jag försöker att stå framför datorn ett par timmar per dag, berättar hon och visar upp en tidningsartikel.
I den står det att de som står upp och jobbar, om alternativet vore att sitta still, förbränner energi motsvarande nästan ett maratonlopp i månaden. Samtidigt som de sparar ryggen.
En käpphäst är att alltid ta trapporna.
– Det blir många tillfällen att gå i trappor på mitt arbete, säger hon.
Hon jobbar dessutom som sjuksköterska och en av arbetsuppgifterna är att ha hand om företagshälsovården.
– Jag ger bland annat råd om vardagsmotion. Det är speciellt viktigt för dem som inte känner att de har tid att komma iväg och träna.
En sak som hon uppmuntrar till är att ta en lunchpromenad.
– Själv försöker jag dela upp lunchen så att jag kan vara ute och gå en halvtimme. Det finns många som inte hinner avsätta den tiden, men då kanske det går att ta flera kortare promenader på tio, 15 minuter.
Något som hon hela tiden återkommer till är att många klarar av att vardagsmotionera när de är på arbetet, men att det havererar när de väl kommit hem.
– Då kan de fastna i tv-soffan. Det gäller att försöka hitta rutiner för det. Det mesta är jobbigt att göra de tio första gångerna.
– För mig ger det samtidigt mer energi att röra på sig och att komma ut och få dagsljus. Det i sig gör att jag orkar jobba.
Hur skulle du må om du enbart tränade dina fyra, fem pass i veckan och var extremt stillasittande resten av tiden?
– Jag tror att jag skulle ha mer problem med ryggen, axlar och nacke. Träningen är en timme i sträck, på arbetet är jag åtta timmar om dagen. Jag behöver ha vardagsmotionen för att klara av de timmarna.
– När jag slarvar så märker jag av det. Exempelvis om jag sitter framför datorn en hel förmiddag faller jag framåt i hållningen och blir tröttare.
Just nu råder det en träningstrend av sällan skådat slag i Sverige. Men paradoxalt nog fylls parkeringarna utanför sporthallar och gym av bilar.
Jessica försöker att träna på Friskis och svettis 4–5 gånger i veckan, och siktar på att alltid promenera eller cykla dit. Väl där blir det oftast skivstång, boxning, step eller aerobic.
– Det är ganska vanligt att folk tar bilen till träningen i och med att de tänker att de ändå ska röra på sig, men det handlar om olika sorters motion. Vägen dit och hem är lågintensiv, medan träningen där oftast är högintensiv, säger hon.