Träningen ger inte resultat efter en festkväll

Vill du få resultat i din träning men samtidigt kunna gå ut på krogen i helgen? Det är en ekvation som inte kan vara helt självklar att få ihop.Alkohol ger konsekvenser för träningsresultaten. Och den negativa effekten är störst för dem som vill bygga muskler.

Träning RC 140911.jpg

Träning RC 140911.jpg

Foto:

Motion2014-09-12 15:40

Det är knappast någon nyhet att alkohol påverkar idrottsprestationer negativt. Trots det kan de som lägger ner väldigt mycket tid och energi på att vara vältränade kombinera det med en hög alkoholkonsumtion.

Anna Norling är platschef på gymmet World class i Katrineholm och säger att hon aldrig skulle rekommendera någon som tagit ett glas vin till lunchen att träna samma dag.

– Dagen efter en fest är däremot väldigt mycket upp till var och en om de ska träna. Man förbränner alkohol olika fort, säger hon.

Hon lyfter dock ett varningens finger.

– De som känner sig bakfulla skulle jag avråda från att träna, det är ungefär som om man har feber eller en lätt förkylning. Och har man festat hårt så sliter träningen på kroppen, fortsätter Norling.

Anki Ström är personlig tränare och kostrådgivare på samma gym. Hon menar också att ett hårt träningspass sliter mer på kroppen än vad det ger om man har varit på en blöt fest dagen innan.

– En lättare löprunda eller en powerwalk kan vara mer lämpligt om man inte mår för dåligt. Det gäller att ha sunt förnuft. Ibland är vila den bästa träningen och det gäller även om man exempelvis har sovit dåligt, säger hon.

– Alkoholens effekter på träningen kan vara extra viktigt att påpeka för många yngre. Det finns de som bryr sig väldigt mycket om träning och att äta hälsosamt och sedan festar de ändå ganska hårt i kombination med det, fortsätter Ström.

Förutom att det kanske inte alltid är en angenäm upplevelse att träna med en minst sagt dålig dagsform så ger det inte alls lika stor effekt när det gäller muskelbyggande. Enligt en rapport som Idrottshögskolan gjorde i vintras blir återhämtningen efter ett tungt styrketräningspass mycket längre med än utan alkohol i kroppen.

– De som hade fått alkohol dagen före träningspasset var väldigt långt från återhämtning även 60 timmar efter, sa forskaren Mikael Mattsson i en intervju med SVT.

Själva effekten av styrketräningen blir också sämre. Tillväxthormoner som exempelvis testosteron minskar med ungefär 25 procent dagen efter att man druckit alkohol och den negativa effekten ökar ju större alkoholkonsumtionen varit. Och för de som druckit mycket alkohol flera dagar i rad kan minskningen av tillväxthormoner i blodet vara upp till 75 procent.

Enligt rapporten påverkas inte de som håller på med uthållighetsidrotter alls lika mycket. Syreupptagningsförmågan påverkas nämligen inte av alkoholintaget. Dock är det visat att de som utför extrema uthållighetspass som exempelvis att åka ett vasalopp, efter att ha druckit alkohol dagarna innan, får sämre resultat.

– Det vi ser är att på konditionsidrotter så påverkas prestationen med bara 2–3 procent, sa Mattson till SVT.

Här handlar det dock enbart om mätbara, fysiologiska värden. Den kanske allvarligaste effekten är att alkohol påverkar nervsystemet i flera dagar efter att man druckit. Något som i sig kan göra det lättare att skada sig, speciellt i samband med idrotter som kräver en bra motorik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om