Niklas Bergqvist, som skriver och producerar låtar från sin studio hemma i Gnesta, har haft flera bidrag med i Eurovision de senaste åren. Men nu vill han satsa även på Melodifestivalen här i Sverige, tillsammans med kollegan Simon Johansson.

– Vi kommer att jobba mer på det under de kommande åren, men det är många talangfulla människor som slåss om platserna. Har man skickat in ett bidrag så finns man i alla fall med i lotteriet, säger Niklas Bergqvist.

Sverige kryllar av begåvade låtskrivare och producenter, menar han. Det är en mycket större utmaning för Svt att hitta rätt artister för tävlingen.

Artikelbild

| Låtskrivaren och producenten Niklas Bergqvist driver förlaget Tracks of Sweden tillsammans med kollegan Simon Johansson.

– De syr ihop en bra show, det ska bli snackisar och intressant att titta på. Det är viktigt att det blir dynamiskt.

Trots erfarenhet från Eurovision är Niklas Bergqvist ödmjuk inför utmaningen att få med en låt i Melodifestivalen, som han beskriver som något helt annat än motsvarigheten i Lettland eller Danmark.

– Konkurrensen är jättestor, det är ett enormt stort maskineri man ska igenom. Men trägen vinner förhoppningsvis.

Vad gör en bra Mellolåt?

– Man behöver ett signum, något man känner igen omedelbart. Första åskdundret i Loreens Euphoria är ett bra exempel. Får man till en sån enkel grej har man vunnit mycket.

Vad är skillnaden jämfört med en "vanlig" låt?

– Det finns ramar man måste hålla sig till, som treminutersregeln. Man måste komprimera för att få in de element man vill ha med i låten.

På andra sidan nålsögat väntar, om det vill sig väl, en rejäl skjuts för karriären.

– Jag har ju bekanta på Facebook och så som tävlat i Mello, och man ser ju vad som händer när man får med sitt första bidrag, säger Niklas Bergqvist.

Nytt för i år är att alla låtskrivare använder samma kanal för att skicka in bidrag. Svt skiljer alltså inte längre på etablerade och oupptäckta kompositörer.

– Det finns ingen mening med det där sidospåret för osignerade artister, de vi vill upptäcka de upptäcker vi ändå. En bra låt är en bra låt, säger tävlingsproducenten Christer Björkman till TT.

Han har även ett tips till alla låtskrivare där ute:

– Försök inte att göra en poprockschalgerlåt, för den kommer att hamna mellan stolarna. Man ska vara tydlig med vad det är man vill.

Sajten där man kan ladda upp sitt bidrag för att söka till Melodifestivalen är öppen till den 17 september klockan 11.59.