Advent och julfirande står för dörren. Få dekorationer kan som en vacker och välkomnande krans skapa den rätta stämningen. Traditionen kommer, precis som julgran och julklappar, från i första hand Tyskland, men seden är vanlig också i England och Frankrike.

En klassisk krans är ganska tjock och har en röd rosett, säger Anna Lidström, som driver egna företaget Flower & Garden.

Så här års är hon flitigt anlitad som kursledare för olika workshoppar, där pysselsugna får lära sig att binda kransar. När vi träffar henne förbereder hon kransbindning med ett 20-tal entusiaster på Björknäs trädgård i Nacka utanför Stockholm. 

Artikelbild

| Anna Lidström är florist och trädgårdsdesigner på Flowers & Garden. Så här års håller hon många kurser i kransbindning. "Det är populärt med sirliga och gracila kransar. Allt från ormbunkar och lingonris till gran, en eller eukalyptus fungerar som material", säger hon.

Skrämma knytt

Att använda granris som dekoration vid julens högtider går långt tillbaka i historien. Enligt folktron höll riset onda väsen och knytt på avstånd och därför la man ut kvistar på förstukvisten och stack ned granruskor i gödselstacken.

Seden att hänga en julkrans på dörren är yngre, och slog inte igenom här förrän efter andra världskriget. Då var det britter och amerikaner som stod för inspirationen. Hos dem var materialet i regel järnek, som dekorerades med röda bär. Eftersom våra vintergröna växter snarare är gran, en och lingonris, fick de prägla våra julkransar.

Gracila

Artikelbild

| Några varianter av kransar. Det går bra att lämna en bit av ringen bar. Det sirliga och lite strama är populärt just nu. Ta till vara spillet och skapa en söt mobil.

Trenden är att gå mot ett nättare uttryck på kransarna. Glöm de maffiga Disney-varianterna och säg hej till de sirligt smakfulla. Gärna dekorerade med material plockade runt knuten.

 Det som också är lite nytt är att kransarna inte bara är hänvisade till ytterdörren. Nu hänger vi dem både på väggen och i fönstren inomhus, säger Anna Lidström.
Artikelbild

| Hortensia är vackert att dekorera med, liksom ljung. "Förr i tiden ansågs det bringa död i huset om man tog in ljung. Men det skrocket håller nog på att försvinna", säger Anna Lidman.

Hon märker att det finns ett sug efter att arbeta med händerna och skapa något eget.

 Det upplevs som meditativt och avkopplande. Det blir en naturlig paus. Att vara kreativ ger en särskild tillfredsställelse.
Artikelbild

| En lite maffigare krans av kryptomeria dekorerad med hasselnötter, äpplen och sammetsband.

Färdiga ringar

Precis som många andra områden är det återbruk och miljöfokus som gäller även här. Materialet hämtas i trädgården, skogen och dikeskanten. Spillet från kransarna kan användas till att göra konstfulla hängprydnader och girlanger.

Artikelbild

| En smäckrare variant av den klassiska julkransen med barrväxter och ett rött band. Den här är tillverkad av småbladig eukalyptus och kryptomeria.

 Att jobba med ståltråd och en redan färdig ring – antingen av halm eller järn – är enklast.

Vilket material som utgör stommen i kransen är upp till var och en. Vill man slippa stickiga barr är det betydligt behagligare och mer lättarbetat att använda ris från sköna, mjuka gran- och enslag. Hit hör ädelgranar som kaskad eller nobilisgran och barrväxter som cypress, mjuken och kryptomeria.

Artikelbild

| Krans av tall.

 Jag tycker också att det är jättefint att blanda in eukalyptus, blåbärsris eller ormbunkar. De sistnämnda torkar och får en annan färg efter ett tag, men det kan bli himla fint.

Som dekoration kan nypon, rönnbär eller oxelbär användas. Eller hasselnötter och kastanjer.

Artikelbild

| Av spillet och ett snöre kan du tillverka en enkel och dekorativ girlang.

 Låt fantasin flöda och använd det naturen har att erbjuda, säger Anna Lidström.