17 oktober släpps den första biografin om Roy Orbison. Här ger sönerna Roy Orbison Jr, Wesley Orbison och Alex Orbison, tillsammans med Jeff Slate, bilden av Roy Orbison. Biografin bjuder på bilder från familjealbumet som tidigare aldrig visats.

– Det är ett stort projekt för hela familjen, ett projekt som Barbara Orbison drog i gång, berättar Åsa Hallgren, maka till Roy Orbison Jr och ursprungligen från Katrineholm, och förklarar att när Roy Orbisons hustru Barbara Orbison dog 2011 fanns en förhoppning om att sönerna skulle färdigställa biografin.

Just nu läser Åsa Hallgren den kommande biografin.

Artikelbild

Roy Orbisons sonson Roy 3 skivdebuterar i november med inledningsackordet på farfars megahit "Pretty Woman".

– Det är ett bra sätt att lära känna min svärfar, säger hon och pekar på en enorm karriär och ett liv som kantas av både framgångar och tragedier.

Roy Orbison föddes 1936 i Vernon i Texas. Han växte upp i en fattig familj. På Roy Orbisons officiella hemsida berättas hur han fick en gitarr i sexårspresent och att det var starten på hans musikbana. 1956 skickade han in en demo med låten Ooby Dooby till ett skivbolag och karriären rullade i gång. Hitlåtar som Only the Lonley och Pretty Woman följde.

– Enligt mig och många andra, bland andra Elvis Presley, hade han världens bästa sångröst, säger Åsa Hallgren.

Roy Orbison skrev de flesta av sina låtar själv, ofta handlar de om olycklig kärlek och sorg.

Under livet förlorade han sin första hustru i en motorcykelolycka, två av deras söner avled i en brand. Roy Orbison träffade sedan hustrun Barbara och de fick sönerna Roy Jr och Alex.

1988 var Roy Orbison på väg att göra comeback. En ny platta, Mystery Girl låg inspelad och skulle släppas i början av 1989. I december 1988 avled Roy Orbison i en hjärtattack.

3 november släpps också en ny platta, där Londonsymfonikerna tolkar Roy Orbisons musik. Här gör också sonsonen Roy 3 skivpremiär och står för inledningsackorden i Pretty Woman.

– Han var tio månader när det spelades in i studion, säger Åsa Hallgren.

I vår är det aktuellt med konserter och eventuellt en världsturné med Londonsymfonikernas tolkningar.