• Äntligen hemma. Jonas Lindeberg, Jan Norberg, Jan Callh, Lorena Ramos och Tomas Borin ser fram emot att få insyn i arbetet och hoppas kunna påverka de andra partierna med sin politik. -Vi har inte ensamrätt på bra idéer och ingen av oss vill bli politiker på heltid, säger Jonas Lindeberg. Bildbeskrivning: Uppföljning Vård för pengarna Vi träffar ledningen för Vård för pengarna för foto i landstingsmiljö torsdag morgon Jonas Lindeberg , ordförande i VåFP landstinget landstingssalen Foto:
  • – Vi hoppas att de andra partierna tar till sig våra idéer, det är ingen prestigefråga för oss, säger Jonas Lindeberg , ordförande i Vård för pengarna. Foto:
1/

Nu tar de plats i fullmäktigesalen

Sörmland

Den 25-26 november är det premiär för Vård för pengarna i landstingsfullmäktige. – Vi ser fram emot att vara här, säger ledamoten Lorena Ramos.

Vård för pengarna har ännu inte fått något eget rum i landstingshuset eller inlogg till lokalerna och ledamöterna som ska ta plats i landstingsfullmäktige har alla jobb utanför politiken. Det är alltså inte helt okomplicerat när partiets ledning ska möta SN för fotografering av det stora insteget i maktens korridorer.

– Ingen av oss tänker jobba heltid med politiken, vi ser det som extra viktigt att ha kvar kontakten med golvet. Det är vår styrka jämfört med andra partier att vi vet hur det är och inte måste förlita oss på statistik och siffror från någon utredning, säger ordförande Jonas Lindeberg.

Årets första snöfall förhöjer stämningen när ledamöterna Jonas Lindeberg, Lorena Ramos och Tomas Borin tillsammans med ersättarna Jan Norberg och Jan Callh målmedvetet stegar genom glaskorridoren som leder fram till landstingssalen en tidig novembermorgon.

Och de verkar snabbt känna sig hemma i talarstolen. Partiet är inriktade på att agera, de har redan lämnat in fyra motioner och en interpellation. Ambitionen är att klara sig utan politisk sekreterare, något som alla partier representerade i fullmäktige har rätt till.

– Samtidigt tar vi det politiska uppdraget seriöst och ser att även vi måste vara tillgängliga dagtid så det blir en avvägning, säger Jonas Lindeberg.

Partiets kärnfråga är att den centrala administrationen tar för mycket ekonomiska resurser.

– Det ska bli intressant att se vad som egentligen behövs och vilken administration som tillkommit för att sköta själva administrationen, säger Tomas Borin.

– Från mina erfarenheter i näringslivet är jag van vid budgetar på fem sidor, här är det drygt femtio. Frågan är om politiken skapar extra arbete för att få tjänster att fylla, säger Jan Norberg.

Väljarna verkar angelägna att sätta Vård för pengarna i arbete. Partiet har redan fått post till landstingshuset, trots att det får sitt rum först efter årsskiftet. Jonas Lindeberg får sprätta brevet i korridoren.

– Grattis till framgångarna, sedan är det visst några förslag, läser han med de övriga i en ring runtomkring.

– Vi ser fram emot att vara här, det känns bra, säger Lorena Ramos med eftertryck.

– Vi tror att vi har mycket som kan plockas upp av de andra partierna och ser gärna att de gör det. Det finns ingen prestige för oss i att behålla våra frågor. Vi vill se action på golvet och mindre personalflykt från vården så fort som möjligt, säger Jonas Lindeberg

Vårdande politiker

Ledamöter: Jonas Lindeberg, läkare, Lorena Ramos, undersköterska, Madeleine Forsberg, läkare, Tomas Borin, musikunderhållare, Anders Mansten, läkare, Jenny Osanius, sjuksköterska, Angeliqa Billingfors, elektronikmontör, Carl Gustaf Wennerholm, pensionerad näringslivsman,. Ersättare: Fatima Jaber, sjuksköterska, Jan Callh, pensionerad banktjänsteman, Jan Norberg, egenföretagare, Gunilla Ogenborg, sjuksköterska.