100-årsjubileum för Gert Fredriksson

Sveriges främsta olympier genom tiderna skulle ha fyllt 100 år på torsdag. Det uppmärksammas rejält.

Hans Nilsson och Eva Andersson framför den digra medaljskörden på Stadsvakten. Medaljerna donerade Gert Fredriksson själv till kommunen.

Hans Nilsson och Eva Andersson framför den digra medaljskörden på Stadsvakten. Medaljerna donerade Gert Fredriksson själv till kommunen.

Foto: Tobias Johannesson

Nyköpings kommun2019-11-18 18:22

Sixten Jernberg må ha flest medaljer, men ingen svensk idrottare har lika många OS-guld som Gert Fredriksson från Nyköping. Fördelat på fyra mästerskap mellan 1948-1960 blev det sex guld samt ett silver och ett brons, i kanot.

Han gick bort 2006 och skulle ha fyllt 100 år nu på torsdag vilket Nyköpings hembygdsförening och kanotklubb uppmärksammar gemensamt. Kvällen inleds klockan 18 vid Gert Fredrikssons staty i hamnen för en ljusceremoni.

–  Alla som vill får ta med sig ljus och tända, säger Hans Nilsson, själv framgångsrik Nyköpingskanotist med Gert Fredriksson som ledare på två olympiska spel.

Därefter blir det mingel och visning av Fredrikssons minst sagt digra prissamling, på kulturarvsmuseet Stadsvakten.

– Det är verkligen en skatt att visa upp. Det kommer busslaster hit för att ta del av Gerts fantastiska insatser, sedan finns det en yngre generation som kanske inte vet vem han var. Det är därför utställningen finns här, som en del av vårt kulturarv, säger Eva Andersson, ordförande i Nyköpings hembygdsförening.

Mängder av medaljer, tv-material och andra minnesföremål visas upp på den permanenta utställningen. Bland annat Gerts kanot från OS i Melbourne 1956, i vilken det blev dubbla guld.

– Den låg i ett garage hos en privatperson här i Nyköping innan hembygdsföreningen köpte den. Sedan har Hans fått äkthetsintyga den, säger Eva Andersson.

Nyköpingskanotistens betydelse för sporten går inte att underskatta.

– Det finns ingen större än Gert, säger Hans Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!