– Det råder generell brist på kopparnätstekniker i hela landet, säger Ingemar Petersson, nätchef på det Teliaägda dotterbolaget Skanova som hanterar kabelnätet i landet.

Det svaret duger inte menar Rakel Fredrikssons dotter Monika Ståhlgren som felanmält till Telia fem gånger sedan den 11 juni.

Rakel Fredriksson bor högst upp på tredje våningen i en hyreslägenhet som ägs av det kommunala bostadsbolaget Kustbostäder. Huset saknar hiss men det finns fiber indraget i fastigheten. Något som Rakel inte bryr sig särskilt mycket om, då hon varken äger en dator eller går ut längre. Handlingen sköter Monika och hennes syster om och de tittar till sin gamla mamma minst en gång om dagen. Att kopparnätet inte fungerar har gjort Rakel mer isolerad och hon saknar att kunna ringa till sin väninna Gunvor, 97 år, som bor vid Frösäng i Oxelösund.

Artikelbild

Den 11 juni slutade Rakel Fredrikssons telefon att fungera. Felet är fortfarande inte åtgärdat. Telia som är ansvarig operatör skyller på personalbrist.

– Hon bor här tvärsöver gärdet och jag saknar att inte kunna prata i telefonen med henne, säger Rakel och tillägger att hon helst inte vill använda den mobiltelefon som dottern Monika tagit med till henne.

– Jag kan svara i den men mer vill jag inte lära mig, säger hon.

Ingemar Petersson på Skanova beklagar felet men kan inte förklara varför bara Rakel Fredriksson drabbats, men tror att hon är en av få i hyreshuset som fortfarande har fast telefon via kopparnätet.

– Den 10 juli var tekniker ute och åtgärdade ett fel på kabeln. Två dagar senare felanmäldes nätet igen så vi måste nu felsöka i ett större område, men senast 28 augusti ska felet vara åtgärdat, säger Ingemar Petersson.

Han berättar även att Skanova har avtal med Eriksson för kabelfel i den här delen av Sverige men att det råder stor brist på kopparnätstekniker i hela landet. Något som beror på att kopparnätet håller på och fasas ut till förmån för fiber, och att stora årskullarna koppartekniker från televerkets tid har gått i pension. Däremot utbildas det i dag fibertekniker runt om på landets högskolor. Den senaste tidens värmebölja med efterföljande åskoväder har även förvärrat personalbristen som varit tvungna att prioritera fel efter flera åsknedslag som skett i länet.

– All modern teknik skapas för fiber och mobil just nu, men eftersom att det inte finns något slutdatum för kopparnätet, måste självklart se till att det finns personal, menar Ingemar.

Nils Rönnkvist på Kustbostäder är chef för Oxelösunds stadsnät. Han berättar att samtliga av Kustbostäders cirka 1200 lägenheter är anslutna till stadsnätet, men att flera äldre personer kanske känner sig tveksamma att koppla den fasta telefonen via fiber. Om man tittar på Telias prislista är även kostnaden för telefoni via fiber betydligt högre.

Hur Rakel ska klara sig utan telefon i ytterligare två veckor är oklart men dottern Monika tänker kräva kompensation av Telia.

– Vi kommer begära ersättning för att mamma inte kunnat använda telefonen.