Allt gick blixtsnabbt. Den 19-årige målsäganden gjorde rätten uppmärksam på att några av de åtalade kränkt honom på arabiska under förhandlingen. Då bröt kaos ut. Åtalade och åhörare for upp från sina stolar och skrek, slog i glasrutan och pekade finger. Häktespersonalen handbojade de åtalade samtidigt som polis stormade in bland åhörarna.

Åklagare Emma Olsson har skärpa i rösten då hon kommenterar torsdagens störningar i Nyköpings tingsrätt.

– Beteendet visar på en total respektlöshet för domstolen och rättssamhället, säger hon.

Artikelbild

– Budskapet från domare, åklagare, polis och advokater ska vara tydligt. Vi måste samarbeta för att motarbeta sådana här tendenser. I en rättsstat får vi inte ge efter, då är det farligt, säger åklagare Emma Olsson.

Säkerheten runt förhandlingen är höjd. Många poliser är avdelade att bevaka tingsrätten, åhörarna visiteras och varje misstänkt har eskorterats av tre-fyra häktesvakter som också har suttit med inne i rättssalen.

– Det är utifrån tidigare erfarenheter av just de här individerna. De har gång på gång visat upp ett oacceptabelt beteende i sina kontakter med rättsväsendet. De är arroganta och visar att de vägrar inordna sig i rättssamhället och följa våra demokratiska spelregler, säger Emma Olsson.

Hon säger att en av de tilltalade under tidigare förhandlingar kastat glåpord mot domare och åklagare och kallat dem för könsord.

Efter uppträdet omhändertogs och avvisades flera av åhörarna. De tre störande åtalade fick inte vara med i rättssalen utan hänvisades till att följa de fortsatta förhandlingarna från häktet. Den ordningen väntas bestå under resten av förhandlingen.

Emma Olsson efterlyser tidigare ingripanden, krav och insatser mot kriminella ungdomar.

– Vi kan inte vänta till tonåren, då är det för sent. Det är allvarligt när ett fåtal individer kan utmana ett rättssamhälle. Det får inte fortsätta.