Nyköpingshem ska bygga bostäder vid Åkroken och styrelseordförande för bolaget, Göran Forsberg (S), säger att de vill göra något positivt av platsen och tar hjälp av Sörmlands museum.

– Intresset för att bo här kommer vara stort, det kommer vara trängsel, säger han, som tidigare varit kommunalråd Nyköping, under onsdagens presskonferens.

Det är inte första gången bostäder byggs på platsen.

Artikelbild

Kjell Ericsson (M), vice ordförande för Nyköpingshem, Kjell Taawo, enhetschef för Kulturmiljöer på Sörmlands museum, och Göran Forsberg (S), ordförande för Nyköpingshem, framför den betongvägg som kan bli utställningsyta för Nyköpings historia.

– Nu kommer folk bo här igen och det måste kännas under fötterna, säger Göran Forsberg.

Han oroar sig för att modern kultur, så som graffiti, delvis ska ta över platsen och tränga bort känslan av att platsen är Nyköpings vagga. Han syftar på den betongvägg som inte går att missa om du kommer gående från Bryggeriet upp mot centrum.

– Alternativet för den här typen av väggar är att det blir en ful grå cementvägg, det blir klottrigt och så vidare, säger han.

Forsberg ser garageväggen som en möjlighet och det gör även antikvarie Kjell Taawo på Sörmlands museum. Han ser gärna att lagren från utgrävningarna på platsen presenteras visuellt på väggen.

Artikelbild

Göran Forsberg (S), ordförande för Nyköpingshem.

– Att du ser dagens marknivå ner till första gången någon satte sin fot där, som exempel, säger han.

Han kan även tänka sig installationer av fynd som hittats.

– Det hittades husgrunder och vägbeläggning, säger han.

Taawo betonar dock att det bara är lösa tankar i nuläget, eftersom de precis fått frågan från Nyköpingshem om att delta med idéer.