Det har blivit lite av en tradition att matmarknaden stannar till i Nyköping under sommaren, och som tidigare är det Nysam som har dragit i trådarna för att få hit den lilla matfestivalen.

På onsdagsmorgonen var stånden på plats och grytorna puttrade längs Västra Storgatan.

Pizza, arancini (friterade risbollar), risotto, diverse charkuterier och ostar är givna inslag i utbudet och för den som vill gå direkt på desserten finns det också gott om italienska bakverk och, såklart, starkt espressokaffe.

Artikelbild

Förutom mat och dryck finns även en liten del med blommor, vilket intresserade Inga Tjernström och Ulla Östlund, båda stockholmare på besök i Nyköping.

– Jag tycker det här är en jättetrevlig marknad, och man undrar varför det inte finns något sådant här i Stockholm, säger Inga som också funderade på att smaka på maten.

– Pizzan ser god ut, italiensk mat är ju underbar.

Det är svårt att kringgå pizzan när det gäller det italienska köket. Mauro Cipriano från Rom och hans kollegor har en mindre buffé att välja mellan i deras vagn.

Artikelbild

Ikram Benamara från Nantes i Frankrike föredrar italiensk mat framför fransk. – Vad som är populärast bland svenskarna? Kyckling med gorgonzola, helt klart.

Där är det "pizza al taglio" som gäller, vilket innebär att pizzan serveras i mindre rektangulära bitar snarare än den runda pizzan modell större som vi är vana vid i Sverige.

– Det är såhär vi äter pizza i Rom, al taglio. Helst ska den vara väldigt tunn och frasig också, säger Mauro.

Artikelbild

Mauro Cipriano från Rom vet hur han vill ha sin pizza: tunn och frasig i lagom stor portion - men han dissar den svenska kebabpizzan.

Innehållet är hyfsat snarlikt det vi hittar på svenska pizzor - men med en hel del undantag.

– Kebab på pizza? Nej, det förstår jag mig inte på. Precis som ananas, jag skulle aldrig ha det på en pizza.

Artikelbild

Samtidigt har han gjort vissa anpassningar till det svenska köket, en av hans pizzor är toppad med skinka och tranbärssylt.

God, lite syrlig och något annorlunda, lyder SN-fotografen Magnus Grimstedts omdöme efter att ha tagit en tugga.

Artikelbild

Ulla Östlund och Inga Tjernström från Stockholm gillade både maten och blommorna på marknaden.

Den italienska matmarknaden pågår nu under torsdagen, fredagen med sista dag på lördag.