– Vi är jätteglada för det stöd Allianen har fått, säger Anna af Sillén (M).

– Även om det är ett intressant läge vi har fått i Nyköping så gläds vi just nu.

Alliansen fick tre nya mandat och landade på 27 i stället för 24 som de har haft de senaste fyra åren. Kristdemokraterna ökade från två till tre mandat och Moderaterna från 14 till 16.

Artikelbild

– Det är fantastiskt roligt. Vi har fokuserat intensivt på skolfrågan och det uppfattar jag att vi har ett starkt stöd för, säger Anna af Sillén.

Men framgångarna till trots är siffrorna inte i närheten av att ge Alliansen någon majoritet på egen hand. Om ett av blocken inte ska styra i minoritet krävs antingen samarbete med Sverigedemokraterna eller över blockgränsen. Så vad är de fyra partierna beredda att göra?

De vill de inte ge något besked om innan sent inkomna förtidsröster är färdigräknade på onsdag. Det skulle kunna förändra något enstaka mandat till det ena eller andra blocket.

– Nu är det exakt lika. Det är klart att det påverkar om vi får ett extra mandat och att vi stärks i det.

Och om de rödgröna skulle få ett extra mandat, är ni beredda att backa då?

– Det finns ingen anledning att rusa åstad. Vi inväntar onsdagen och ser hur vi går vidare då, säger Martina Hallström (C).

Är ni beredda att styra Nyköping i minoritet med stöd av Sverigedemokraterna?

– Det är allianssamarbete som gäller. Det är klart att det är bra med ett så starkt styre som möjligt, men det är för tidigt att ge sådana besked i dag, säger Anna af Sillén.

– Vi vill alltid ha stöd från så många partier som möjligt för vår politik, säger Marita Göransson (KD).

De fyra alliansföreträdarna betonar fortfarande att det bara är allianssamarbetet som gäller och vill inte säga något om de har blivit kontaktade av andra partier för eventuellt samarbete.

I flera kommuner samarbetar S och M för att få ett starkt styre.

Kan det bli aktuellt i Nyköping?

– Det är allianssamarbete som gäller, säger Anna af Sillén.