Socialdemokraterna i Sörmland har i dag fyra stolar i riksdagen och räknar med att få lika många i höstens val. Blir det så tar Sofia Amloh, 32 år, från Nyköping plats i riksdagen. På partiets distriktskongress i helgen valdes hon som fjärde namn på distriktets riksdagslista efter Hans Ekström (Eskilstuna), Caroline Helmerson Olsson (Vingåker) och Fredrik Olovsson (Katrineholm).

– Det känns helt fantastiskt. Jag är otroligt glad och djupt rörd att så många tror på mig.

I dag jobbar hon på SSAB och är ordförande för miljönämnden i Nyköping. Socialdemokraterna ser fjärdeplatsen som valbar och räknar med att Sofia Amloh har goda chanser att komma in i riksdagen.

Vilka frågor vill du driva?

– Min ingång är att infinna mig och gå in med ett öppet sinne, säger Sofia Amloh.

Frågor hon brinner för handlar bland annat om arbetsmarknad och jämställdhet, men om hon väljs in i höst kommer hon att ta itu med det hon ombeds att göra i riksdagsarbetet.

– Den S-ledda regeringen har under den här mandatperioden påbörjat samhällsbygget. Det gäller att fortsätta på det arbetet. Både rent fysiskt, med bostadsbyggandet, men också vad gäller integrationen. Vi behöver minska klassklyftorna och att göra så att det inte blir ett större och större gap. Det är flera områden som är viktiga för detta och det är jag beredd att ta mig an, vad det nu än blir.

Framöver väntar fem månader av hårt valarbete.

– Vi kommer att behöva göra ett stenhårt arbete. Det finns inga genvägar till framgång. Vi behöver göra jobbet. Jag har redan tackat ja till ett par skoldebatter i Nyköping och är aktiv i IF Metalls arbete i valrörelsen centralt.

På femte plats på Sörmlandslistan står Inge Ståhlgren från Oxelösund. Och Johan Rocklind från Gnesta hamnar på en sjundeplats.