Odören är påtaglig när man närmar sig Brandholmens reningsverk och svänger av från villakvarteren.
– Det beror på hur vinden ligger på, säger Martina Karlsson, driftchef för Nyköpings vatten, om hur doften sprids.
Brandholmens reningsverk renar avloppsvatten från cirka 47 000 personer. Reningsverket är det största i Nyköpings kommun, men det finns elva mindre bland annat i Stigtomta, Jönåker, Tystberga, Nävekvarn, Ålberga.
Brandholmens reningsverk uppfördes i början av 1960-talet och har sett sina bästa dagar. Och idag ställs hårdare krav om rening, arbetsmiljö samtidigt som antalet invånare i Nyköping växer vilket innebär att goda råd är dyra. Något måste göras åt reningsverket.
För 16 år sedan inleddes första etappen med renovering och kapacitetsökning.
Nu återstår två etapper. I vintras sa majoriteten av kommunpolitikerna ja till helrenovering av fällningssteget, som är sista delen av reningen innan det skickas ut i Mellanfjärden. Kostnaden för det beräknas till 65 miljoner kronor.
Nästa etapp är att riva och bygga nytt kontor med laboratorium och maskinhus. Politiker har sagt ja till projektering, som beräknas till 3,5 miljoner kronor. Kostnad för ny administration beräknas till 30 miljoner till det ska läggas rivning av nuvarande byggnad, cirka tre miljoner. Totalt alltså 36,5 miljoner plus de tidigare 65 miljonerna.
Det är mycket pengar och kommer till exempel påverka avgiften för vatten och avlopp. Hur mycket är oklart.
– Men det skiljer inte så mycket på att totalrenovera och bygga nytt, säger Mats Bergquist, projektledare på kommunens tekniska division, angående kostnaden för ny kontorsbyggnad och laboratorium.
Renoveringen av fällningssteget innebär också att kapaciteten kan ökas, vilket lär behövas när Nyköping växer.
Men renoveringen av reningsverket inkluderar även förbättringar att säkerheten kring anläggningen stärks. Det är ett lagkrav.
– Vi har idag inte ens öppningsbara fönster, inga brandlarm, säger Martina Karlsson.
Trots investeringar på 100 miljoner kronor i reningsverket riskerar personalstyrkan, som sammanlagt består av 28 anställda, även i framtiden få rensa gallren från snus, cigaretter och hårtussar. Varje dag rensas gallren från 500 kilo skräp.
– Vi får varje dag sortera hår, våtservetter och trasor ur reningsgallren. Det har hänt att även mobiltelefoner dykt upp, säger Martina Karlsson.