– Det är egentligen förväntat. Det blir nästan alltid en uppgång med cykelstölder under sommaren, säger Thomas Agnevik, presstalesperson hos polisregion öst.
Polisen gör sällan riktade insatser för stulna cyklar. Bara i särskilda fall och på platser där det kan förekomma särskilt många, enligt Thomas Agnevik. Däremot kan cykelkontroller göras i samband med att polisen utför andra ärenden.
– I samband med andra typer av kontroller brukar vi kolla cyklar. Om vi träffar på personer under trafikbrott eller narkotikabrott till exempel, då har vi sådant i åtanke, säger han.
Polisen gör inga brottsplatsundersökningar för cykelstölder då det mycket sällan förekommer några bevis på plats. Om man har ramnumret med i polisanmälan kan cykeln dock lätt identifieras av polisen och ibland kan de redan ha den i förvar som hittegods. Cyklar som inte har ramnummer, till exempel om det är bortslipat, kan beslagtas av polisen om de misstänker att den är stulen.
– Saknar cykeln ramnummer tar vi oftast med den för att kolla. Finns det indikationer på att en cykel är stulen försöker vi återföra den till ägaren, säger Thomas Agnevik.
I regel är det ovanligt att cyklar stjäls för att sälja vidare. Vanligtvis rör det sig om att tjuven själv ska använda cykeln enligt Thomas Agnevik.
– Mer exklusiva cyklar säljs vidare men det vanligaste är att man åker på den en begränsad tid och sedan lämnar den någonstans, säger han.