800 hushåll får fiber i Nyköpings kommun

Tre områden beviljas stöd för bredbandsutbyggnad i Nyköpings kommun. Det meddelade länsstyrelsen under onsdagen. – Jag är överlycklig, säger Peter Grape, som tillsammans med Aspa-borna fått slita hårt för stödet.

NYKÖPING2016-12-22 05:00

Cirka 24 miljoner kronor – så mycket omfattar det bredbandsstöd som tre områden nu får dela på i Nyköpings kommun. Det rör sig om Råby-Husby-Oppunda, Aspa och Bränn-Ekeby-Koppartorp – totalt cirka 800 hushåll.

I Aspa har bygdeföreningen Ludgo-Spelviks bygdegård arbetat för en bredbandsutbyggnad i flera år. Den förra ansökan, som skickades in i slutet av 2015, fick nej. När beskedet kom att de nu beviljas stöd var glädjen, likväl som lättnaden, stor.

– Det är nästan så man tror att någon skojar med oss. Det har varit så mycket vändningar kring det här. När man har fått tag på folk som vill vara med i det här racet, då har bestämmelsen ändrats, säger Bengt Anglered, styrelseordförande i Ludgo-Spelviks bygdegård.

Han syftar bland annat på det poängsystem som Jordbruksverket och länsstyrelserna arbetar efter när det ska bestämmas vilka bygde- och intresseföreningar som beviljas stöd. För att få högst poäng krävs det att 85 procent av hushållen i det aktuella området är för en fiberanslutning. Det orsakade problem under den senaste ansökningsomgången i Sörmland eftersom många av de ansökande föreningarna nådde upp till 85 procent. Länsstyrelsen ändrade då bestämmelsen.

– Det som i stället blev kravet var att vi behövde vara så många som möjligt, berättar Peter Grape, sekreterare och informationsansvarig i Ludgo-Spelviks bygdegård, som varit en drivande part i ansökningsprocessen.

– Vi fick veta det i november, och fick en vecka på oss att samla in de sista fastighetsägarna. Det blev riktigt tajt, fortsätter han.

Föreningen lyckades få med sig hela bygden, och kunde därmed presentera ett hundraprocentigt intresse i Aspa. Peter Grape är irriterad på de plötsliga regelförändringarna från länsstyrelsens sida, men också påtagligt nöjd med att bygden beviljats stöd.

– Jag blev överlycklig. Vi har slitit i fem års tid nu med olika typer av intresseanmälningar som vi både skickat ut och knallat runt till hushållen med. Det har verkligen varit en berg- och dalbaneresa, säger Peter Grape.

Vad innebär det här för Aspa?

– Det blir ju ett lyft. Folk kommer ju bli mer intresserade av att bo ute på landsbygden, känna en glädje av att kunna jobba hemifrån, slippa hålla på att pendla. Det blir en miljömässig vinst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om