Agneta lagar maten till dem som inte tÄl allt

Det luktar köttfÀrssÄs i matsalen pÄ Omega, och i matkön stÄr högstadieeleverna pÄ rad för att sleva upp spaghetti. Men sÀrskilda matlÄdor med etiketterna "laktosfritt" och "inget rött" avslöjar att alla inte kan Àta dagens huvudrÀtt.

NYKÖPING2016-10-05 21:03

Redan vid halv sju i morse var dietkocken Agneta Lundkvist pĂ„ plats i Omegas skolkök och började förbereda dagens lunch. Det Ă€r hon som lagar maten till de 180 elever och lĂ€rare som behöver sĂ€rskild kost – och i hennes jobb gĂ€ller det att vara noggrann.

– Riktigt klurigt kan det vara nĂ€r vi serverar vegetarisk lasagne med sojafĂ€rs. Vissa Ă€r allergiska mot Ă€ggen i lasagneplattorna och mĂ„ste ha ett Ă€ggfritt alternativ, medan andra inte tĂ„l sojan. Sen har vi de barn som inte klarar röda fĂ€rgĂ€mnen och dĂ„ mĂ„ste tomaten och en del kryddor bort, förklarar Agneta Lundkvist.

Hon har jobbat som dietkock pÄ Sodexo i Ätta Är och tycker att den stora förÀndringen Àr att allt fler barn fÄr neuropsykiatriska diagnoser som pÄverkar kosten.

– Barn med Aspergers har till exempel svĂ„rt för sĂ„ser och blandad mat, medan de som medicinerar mot ADHD tappar aptiten och behöver extra energirik mat. Men dĂ„ försöker vi förstĂ„s fixa det.

Varken Agneta Lundkvist eller Sodexos platschef Kaj Kervinen tycker att matönskemÄlen frÄn barn och förÀldrar Àr ett problem. DÀremot har Agneta konstaterat att hon fÄtt en rejÀl ökning av kombinerad mjölk- och glutenallergi just inför den hÀr höststarten.

– Det handlar framförallt om vuxna som jobbar i skolan. Ibland undrar man ju om sĂ„nt snarast handlar om en trend och att folk vĂ€ljer bort vete fast de inte har en allergi.

Även lĂ€rare och andra anstĂ€llda i skolan mĂ„ste ha ett intyg om de ska fĂ„ specialkost i framtiden. Kaj Kervinen tycker att det Ă€r bra att Nyköpings kommun tagit fram nya riktlinjer för nĂ€r specialkost ska serveras.

– Kommunen upplevde att det var alltför mĂ„nga som önskade sĂ€rskild mat utan att det fanns grund för det. Vi lagar gĂ€rna dubbelt sĂ„ mĂ„nga matvarianter som i dag men vi vill vara sĂ€kra pĂ„ att det verkligen behövs. NĂ€r det gĂ€ller smĂ„ barn och allergier Ă€r det dessutom viktigt att fĂ„ svart pĂ„ vitt vad som gĂ€ller. Det kan vara livsfarligt att ge dem fel mat.

Kaj har jobbat pÄ Sodexo i 16 Är och kan konstatera att de som önskar sÀrskild mat blir fler och fler.

– Kunskapen om matallergier har ökat. NĂ€r jag gick i skolan pĂ„ 70-talet var det ingen som hade specialkost, och det mĂ„ste ha varit mĂ„nga barn med glutenintolerans som mĂ„dde jĂ€ttedĂ„ligt. Samtidig kan man se att de förĂ€ldrar som har mer tid och rĂ„d oftare har önskemĂ„l kring kosten. NĂ€r deras barn klagar pĂ„ ont i magen ringer de lĂ€karen, medan andra förĂ€ldrar kanske inte gör det.

NÄgra pÄhittade allergier handlar det ÀndÄ inte om, pÄpekar Kaj och Agneta. TvÀrtom uppfattar de att mÄnga förÀldrar aktivt testar om olika matallergier vÀxt bort och hör av sig till skolan nÀr barnen kan Àta ytterligare ett livsmedel,

– Det Ă€r vĂ€ldigt roligt nĂ€r förĂ€ldrar ringer eftersom de Ă€r sĂ„ tacksamma för det vi gör och sĂ„ engagerade i barnens mat, sĂ€ger Agneta.

Hon konstaterar att nya livsmedel, som kokosgrÀdde och glutenfri havremjölk, ocksÄ gjort det lÀttare att laga mat Àven till de barn som har de knepigaste och mest sammansatta allergierna.

– Det hĂ€r Ă€r vĂ„ra viktigaste elever. Det fĂ„r inte bli fel och samtidigt mĂ„ste deras mat smaka precis lika gott som andras mat gör.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om