Älghjärta i pizzan gick inte hem i Italien

Tony Gerasovskis pizza med sörmländsk touch räckte inte hela vägen på pizza-VM i Italien.

Nyköping2014-04-12 09:37

Tony Gerasovski som driver restaurang Fazana i Nyköping, fick sig en "stövel" av ett fyrtiotal Italienare som visade hur pizzan skulle stå ut.

– Det gick inte så bra som vi hade hoppats. Vi kom någonstans i mitten av de mer än sexhundra som deltog, säger han.

Trots det låter han mätt och belåten.

– Ja, vi är nöjda med tävlingen i sig. Tyvärr blev det ingen seger. Det var bara italienare från plats ett till fyrtio. Men det är första gången vi är med. I början är det alltid svårt att veta hur det funkar. Många hade satsat mycket på utsmyckning, de hade båtar, flygplan och fyrverkerier på bordet och massor av ljus på sina pizzor. Där hade inte vi samma möjligheter.

Så er sörmländska variant stod sig platt?

– Ja, den var enkelt upplagd på en gjutjärnsplatta. Vi hade inget mer att visa upp.

Vilken pizza vann?

– Det vet jag faktiskt inte. Jag vet bara att han hade väldigt mycket runt om kring pizzan och hade tänkt mycket på hela presentationen. Det var helheten som satte för hans del.

Tony Gerasovski tog hem pizza-SM för två år sedan. Precis som med hans tidigare vinnarpizza (med kronhjort, tranbär och lingon), hittade han inspiration i det sörmländska skafferiet även denna gång.

– Vi hade en pizza med rökt älghjärta, utan tomatsås, lite kantareller och crème fraiche, syrad rödlök, lite torkade frukter och gul balsamico, med lite ruccola och färska blommor på toppen.

Men Nyköpingsborna kan få vänta länge innan de kommer kunna provsmaka på bidraget. Om det någonsin blir möjligt vill säga.

– Den kommer vi nog inte ha, eftersom det är svårt att få tag på älghjärtan. När vi väl får det så kanske vi kommer att lägga ut en. Det vi får se. Men hjortpizzan från pizza-SM finns fortfarande på menyn.

Hans sörmländska variant gick inte hem den här gången, men ifall det blir fler tävlingstillfällen kommer han ha en annan strategi.

– Jag kommer att tänka mycket mer på utsmyckningen och kanske lite mer på valet av råvaror. Det kanske inte behöver vara svenskt heller, utan kanske något exotiskt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om