Det var under måndagen som Alliansens gruppledare i Nyköping kallade till en pressträff på Haresta gård i Stigtomta för att presentera sitt gemensamma förslag.
– Det handlar om att utreda konsekvenserna och möjligheterna av att Nyköpings kommun fattar ett principbeslut om att livsmedel som upphandlas och serveras i våra offentliga kök ska vara framställda under samma förutsättningar som hos våra svenska producenter, säger Anna af Sillén (M), oppositionsråd i Nyköping.
Länsstyrelsen i Sörmland har satt som mål att länet med omnejd ska vara självförsörjande på livsmedel 2045. Då behöver man ge lokala producenter rimliga förutsättningar, förklarar gruppledarna.
– Någonting som försvårar i dag är just att vi ställer väldigt höga krav på våra svenska producenter samtidigt som en stor del livsmedel importeras. Det blir en svår konkurrenssituation för våra egna producenter, säger Anna af Sillén.
Gruppledarna hänvisar till det principbeslut som Finlands regering nyligen har fattat – det vill säga att när man upphandlar livsmedel i sin offentliga verksamhet så ska maten vara framställd på ett sätt som motsvarar de krav som ställs på landets egna bönder.