Överbeläggningarna på sjukhusets vårdavdelning är mer legio än undantag. Efter de senaste helgerna har antalet patienter varit betydligt fler än antalet vårdplatser, som är färre än på många år på grund av personalbrist.
För att lösa situationen tas kontakt med närliggande sjukhus.
Samtidigt vittnar personal om att de är tröttkörda och om personal som sagt upp sig, vilket gjort att man tvingats stänga ytterligare vårdplatser.
Håkan Nyberg, tillförordnad personalchef, bekräftar att personalsituationen är pressad. Det finns en sjuksköterskebrist på drygt 60 (Mälarsjukhuset cirka 40 och Nyköpings lasarett cirka 20 och Kullbergska sjukhuset 3-4 stycken).
För att lösa den uppkomna situationen tvingas landstinget att beordra övertid på en personalstyrka.
Nyligen var personalsituationen akut på en avdelning inom vårdplatsenheten vid Nyköpings lasarett. Personal beordrades in, vilket man som arbetsgivare har rätt att göra.
Som personal är man skyldig att infinna sig om arbetsgivaren så kräver.
Men det finns undantag, sjukdom eller problem med barnpassning är till exempel skäl att säga nej till att jobba övertid.
En anställd sa nej och angav som skäl till att hon var tröttkörd och inte orkade.
Då svarade landstinget med att ge henne en skriftlig varning för arbetsvägran.
Att utdela varning för arbetsvägran är högst ovanligt, men enligt Håkan Nyberg förstod den anställde själv att skälen inte var tillräckliga.
Tor-Björn Halldin, verksamhetschef på vårdplatsenheten, säger att vårdplatsenheten har ett ansvar att hålla vårdplatser öppna.
Men är det patientsäkert om personalen känner sig utarbetad?
– Det är en samvetsfråga. Det fungerar bättre om man inte är trött och utarbetad, men som sagt vi har ett uppdrag att hålla vårdplatser öppna, svarar Tor-Björn Halldin.
Politikern Anders Mansten är upprörd över landstingets personalhantering.
– Det här är ett sätt att skrämmas och kuva personalen! Så får man inte göra enligt arbetsmiljölagen, säger han.
SN har även sökt personallandstingsrådet Jacob Sandgren (S) för en kommentar.