Trädgårdsmästaren Mats Brokvist tycker sig se ett ökat sug efter kunskap om våra äppelsorter. Det hänger med i våra krav på kvalité och närodlat, giftfritt och en önskan att ta vara på gammal kunskap.
Det doftar magiskt i äppelrummet. Vad är ett gott äpple? Kännarna beskriver ett äpple utifrån dess smak, syra och arom. Mats Brokvist säger att det nu finns ett begynnande arbete att bredda beskrivningarna av doft och smak, ungefär på samma sätt som en sommelier sätter ord på ett vin. Pommelier kan möjligen bli ett framtidsyrke.
I Sörmland har trädgårdskulturen varit utvecklad och på gods och herrgårdar har det varit status att ha en egen äppelsort. Trädgårdsmästare har sått kärnor och drivit upp och följt plantorna för att hitta härdiga träd som växer bra och ger goda äpplen som står emot sjukdomar. Varje kärna är unik och ger en ny sorts äpple.
Mats Brokvist hoppas att det ökande intresset för äpplen förhoppningsvis kommer att leda till att det erbjuds fler sorters äppelträd i handeln.
– Jag har sett gamla plantskolelistor från början av 1900-talet. Där finns ofta över hundra sorter. I handeln i dag finns det normalt bara tio-tjugo sorter. Plantskoleindustrin gör ju bara träd av de sorter som går att sälja.
Även i butiker kan utbudet av sorter breddas i takt med att producenterna hittar nya tekniker att lagra frukten. Det finns en efterfrågan på svenska äpplen och nu finns de under en längre period i butikerna, säger Mats Brokvist.
I år har äppelskördarna i Sörmland varit högst varierande.
– Det var dramatiska väderomslag i blomningen. Många tidigblommmande äppelträd har givit mycket frukt men sen blev det kallt med regn och blåst och på många ställen blev blommorna inte pollinerade.
I år fyller Sveriges Pomologiska sällskap 15 år och den stora utställningen är ett sätt att fira jubileet. Flera duktiga pomologer kommer att hjälpa till att sortbestämma frukter och delge sin breda kunskap.
Mats Brokvist får en utmaning: Om du bara får äta en enda sorts äpple resten av livet - vilken blir det då?
– Ribston. Det har ett fast kött fyllt av arom. Jag tror att vart tjugonde träd är ett Ribston.
Har du ett eget?
– Nej. Jag pallar hos grannen, skrattar Mats Brokvist.