Aptitrundan hölls för tolfte gÄngen

Hobbygrisar, nÀrproducerad mat och importerade delikatesser fanns att titta och smaka pÄ nÀr Aptitrundan arrangerades för tolfte gÄngen.

Mats Larsson och Anna BrodĂ©n driver Ösvreta GĂ„rd utanför Nyköping.

Mats Larsson och Anna BrodĂ©n driver Ösvreta GĂ„rd utanför Nyköping.

Foto: Johannes TÄngeberg

Nyköping2022-09-10 15:32

Det första som möter besökarna pĂ„ Ösvreta gĂ„rd strax utanför Nyköping Ă€r nĂ„gra fridsamt bökande grisar.

– Fast dem har vi som hobby. Man mĂ„ste ju ha en hobby ocksĂ„. Det var barnen som började med dem, sĂ€ger Anna BrodĂ©n, som driver gĂ„rden tillsammans med Mats Larsson.

Grisarna har man mest som hobby.
Grisarna har man mest som hobby.

En lekfull katt och nÄgra höns syns ocksÄ till.

De viktigaste djuren för gÄrdens kÀrnverksamhet, korna, Àr ute pÄ bete och inte syns till. PÄ gÄrden görs och sÀljs egen ost, yoghurt, mjölk, nötkött och grönsaker.

Ösvreta gĂ„rd Ă€r en av alla de sörmlĂ€ndska företag som deltar i helgens Aptitrunda, den 12 i ordningen.

Mats Larsson och Anna BrodĂ©n driver Ösvreta GĂ„rd utanför Nyköping.
Mats Larsson och Anna BrodĂ©n driver Ösvreta GĂ„rd utanför Nyköping.

I Ärets upplaga deltar över 70 företag, fler Àn nÄgon gÄng tidigare. Arrangemanget ger sörmlÀndska gÄrdar och matproducenter möjlighet att visa upp sin verksamhet och sina produkter.

För Anna Brodén Àr det ekologiska och smÄskaligheten viktig. GÄrden Àr KravmÀrkt, och man försöker att vara sjÀlvförsörjande sÄ lÄngt det gÄr. Allt foder produceras pÄ gÄrden, till exempel.

Knappt tvÄ mil lÀngre Ät nordvÀst, i Lilla Binklinge mellan Bettna och Vrena, stÄr Kaj Backlund bakom en disk och sÀljer ost. Belysningen bestÄr av enbart dagsljus, och nÄgon sÀger nÄgot om att hÀmta en annan vÄg. Strömmen har just gÄtt, vilket orsakar en del krÄngel. Men alla tar det med ro. Ute pÄ gÄrden sÀljer Henrik Boman, som ryckt in som hjÀlpkraft denna dag, tomater.

Kaj Backlund och Graziella Cao driver Libink Agrikultur i Lilla Binklinge.
Kaj Backlund och Graziella Cao driver Libink Agrikultur i Lilla Binklinge.

Tomater Àr just vad Kaj Backlund och Graziella Cao, som Àger och driver verksamheten Libink agrikultur, specialiserat sig pÄ i sin egen produktion. HÀr finns ocksÄ ett kafé och delikatesser, som ost, frÄn bÄde Sörmland och frÄn Italien och Frankrike.

Kunderna kommer i en jĂ€mn ström bĂ„de till Ösvreta och Lilla Binklinge, trots att det duggregnar frĂ„n och till. Samtidigt prĂ€glas samhĂ€llsdebatten av de höga priserna pĂ„ el, drivmedel och mat. Hur pĂ„verkar det de smĂ„skaliga jordbruken?

Henrik Boman sÀljer tomater som odlats i Lilla Binklinge.
Henrik Boman sÀljer tomater som odlats i Lilla Binklinge.

– Det Ă€r klart man Ă€r orolig, sĂ€ger Anna BrodĂ©n.

Men hon tror att mÄnga av hennes kunder, som prioriterar kvalitet, ekologi och nÀrproducerade produkter kommer att fortsÀtta handla. Hon tycke sig snarare mÀrka att intresset för det lokala jordbruket ökar i kristider.

– Jag pratar mycket med mĂ€nniskor som tar upp detta med sjĂ€lvförsörjningsgrad och hur viktigt det Ă€r med matproduktion i Sverige. SĂ„ köpkraften Ă€r jag inte sĂ„ orolig för, utan i sĂ„ fall för kostnaderna, nĂ€r el och diesel blir dyrare, sĂ€ger hon.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!