Det första som möter besökarna pĂ„ Ăsvreta gĂ„rd strax utanför Nyköping Ă€r nĂ„gra fridsamt bökande grisar.
â Fast dem har vi som hobby. Man mĂ„ste ju ha en hobby ocksĂ„. Det var barnen som började med dem, sĂ€ger Anna BrodĂ©n, som driver gĂ„rden tillsammans med Mats Larsson.
En lekfull katt och nÄgra höns syns ocksÄ till.
De viktigaste djuren för gÄrdens kÀrnverksamhet, korna, Àr ute pÄ bete och inte syns till. PÄ gÄrden görs och sÀljs egen ost, yoghurt, mjölk, nötkött och grönsaker.
Ăsvreta gĂ„rd Ă€r en av alla de sörmlĂ€ndska företag som deltar i helgens Aptitrunda, den 12 i ordningen.
I Ärets upplaga deltar över 70 företag, fler Àn nÄgon gÄng tidigare. Arrangemanget ger sörmlÀndska gÄrdar och matproducenter möjlighet att visa upp sin verksamhet och sina produkter.
För Anna Brodén Àr det ekologiska och smÄskaligheten viktig. GÄrden Àr KravmÀrkt, och man försöker att vara sjÀlvförsörjande sÄ lÄngt det gÄr. Allt foder produceras pÄ gÄrden, till exempel.
Knappt tvÄ mil lÀngre Ät nordvÀst, i Lilla Binklinge mellan Bettna och Vrena, stÄr Kaj Backlund bakom en disk och sÀljer ost. Belysningen bestÄr av enbart dagsljus, och nÄgon sÀger nÄgot om att hÀmta en annan vÄg. Strömmen har just gÄtt, vilket orsakar en del krÄngel. Men alla tar det med ro. Ute pÄ gÄrden sÀljer Henrik Boman, som ryckt in som hjÀlpkraft denna dag, tomater.
Tomater Àr just vad Kaj Backlund och Graziella Cao, som Àger och driver verksamheten Libink agrikultur, specialiserat sig pÄ i sin egen produktion. HÀr finns ocksÄ ett kafé och delikatesser, som ost, frÄn bÄde Sörmland och frÄn Italien och Frankrike.
Kunderna kommer i en jĂ€mn ström bĂ„de till Ăsvreta och Lilla Binklinge, trots att det duggregnar frĂ„n och till. Samtidigt prĂ€glas samhĂ€llsdebatten av de höga priserna pĂ„ el, drivmedel och mat. Hur pĂ„verkar det de smĂ„skaliga jordbruken?
â Det Ă€r klart man Ă€r orolig, sĂ€ger Anna BrodĂ©n.
Men hon tror att mÄnga av hennes kunder, som prioriterar kvalitet, ekologi och nÀrproducerade produkter kommer att fortsÀtta handla. Hon tycke sig snarare mÀrka att intresset för det lokala jordbruket ökar i kristider.
â Jag pratar mycket med mĂ€nniskor som tar upp detta med sjĂ€lvförsörjningsgrad och hur viktigt det Ă€r med matproduktion i Sverige. SĂ„ köpkraften Ă€r jag inte sĂ„ orolig för, utan i sĂ„ fall för kostnaderna, nĂ€r el och diesel blir dyrare, sĂ€ger hon.