Autistisk son nekas ersättning

Arbetsförmedlingen och överläkaren gör samma bedömning, Försäkringskassan en annan. Susanne Eriksson är förtvivlad över sin sons framtid. "Vi ska ha en försäkring som är trygg, rättssäker och begriplig", uppger socialminister Annika Strandhäll (S).

Överläkare Håkan Odeberg har engagerat sig i Susanne Erikssons och flera andras kamp mot Försäkringskassan.  "En städnig kamp mot väderkvarnar" säger han.

Överläkare Håkan Odeberg har engagerat sig i Susanne Erikssons och flera andras kamp mot Försäkringskassan. "En städnig kamp mot väderkvarnar" säger han.

Foto: Tommy Kägo

NYKÖPING2019-06-18 16:53

Susanne Eriksson, Nyköping, har fört en långvarig kamp mot Försäkringskassan för sin sons rätt till sjukersättning. I dag lever hennes son på 160 kronor om dagen och det Susanne Eriksson kan undvara från sitt arbete på ett äldreboende i Nyköping.

Susanne Eriksson upplever kampen som fruktlös. Den tär på henne och hennes son. Oron över framtiden och kampen mot myndigheten har ingen ände samtidigt som båda försöker få en vardag att fungera.

– Att inte bli trodd på är ett helvete, säger hon.

Sonen är autistisk, diagnostiserad, sedan födseln. Autism kan beskrivas som brist på social interaktion (svårighet att leva sig in i andras perspektiv), begränsad förmåga till kommunikation, begränsad föreställningsförmåga.

Sonen har även utredds av Arbetsförmedlingen, som konstaterat att hans "psykiska hälsa har försämrats kraftigt vid yttre krav, hans ångest/oro och sömnstörningar har ökat" och att "han inte har förmågan att hantera mycket lätta krav i skyddad miljö".

Håkan Odeberg är psykiatriker, överläkare, och knuten till smärtmottagningen vid Nyköpings lasarett. Han har lång erfarenhet av utredningar med fokus på försäkringsmedicin, funktionsnedsättningar, kronisk smärta, utmattning och stressrelaterade tillstånd. Han har engagerat sig ärendet och flera andras kamp mot myndigheterna.

– Det är djupt orättfärdigt det som pågår, många är utsatta, säger han.

Håkan Odeberg menar att Försäkringskassans krav dramatiskt höjts de senaste åren, som om man inte tar hänsyn till överläkares eller Arbetsförmedlingens bedömningar.

Försäkringskassans utlåtande till Susanne Eriksson ska dessutom ses i ljuset av en dom i högsta förvaltningsdomstolen från juni fjol. I domen står bland annat "En arbetsförmågeutredning från Arbetsförmedlingen bör således som utgångspunkt kunna vara vägledande även vid den bedömning av arbetsförmågan som ska göras av Försäkringskassan".

Socialminister Annika Strandhäll förklarar också att regeringen "har ställt tydliga krav på samverkan mellan myndigheter".

– För mig är det självklart att den som behöver samhällets stöd också ska få det. Vi ska ha en försäkring som är trygg, rättssäker och begriplig, uppger hon.

Susanne Erikssons kamp går vidare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om