Avtal klart för Nyköpingstvätteriet

Tre dagar innan avtalet för landets tvätteriarbetare gick ut lyckades parterna enas.

Arkivbild. Läkemedelsindustrin är beroende av att få rena arbetskläder. En strejk vid Elis (fd Berendsen) i Nyköping hade fått stora konsekvenser.

Arkivbild. Läkemedelsindustrin är beroende av att få rena arbetskläder. En strejk vid Elis (fd Berendsen) i Nyköping hade fått stora konsekvenser.

Foto: Jayanta Saha

Nyköping2021-01-29 10:30

Tvätteriet Elis med ett 50-tal anställda i Nyköping tvättar arbetskläder till läkemedelsindustrin. Tvättföretaget är mer bekant som Berendsen men bytte namn vid årsskiftet. Den strategiskt viktiga arbetsplatsen antogs komma i fråga för en eventuell strejk om IF Metall och arbetsgivarorganisationen inte tecknat ett avtal före midnatt på söndagen. Det hade kunnat leda till extra stora problem i pandemitiden.

Det såg länge tufft ut i förhandlingarna om ett avtal för tvättindustriarbetarna. Kärnfrågan har varit låglönesatsningen som varit ett gemensamt krav från LO-förbunden. Tvättindustrin sysselsätter cirka 3 000 kollektivanställda i Sverige vid företag som tvättar och hyr ut arbetskläder, lakan, handdukar och mattor.

På torsdagskvällen, alltså precis innan det tidigare avtalet löpte ut skrevs ett nytt avtal mellan IF Metall och arbetsgivarorganisationen Ikem.  Avtalet ger 5,4 procent över 29 månader.

– Vi är väldigt nöjda över att vi nu har ett avtal och att låglönesatsningen finns med, säger Anna Gustafsson, IF Metalls förhandlingsombudsman.

Företag som tvättar lakan och handdukar till hotell kan ha behövt permittera under pandemin medan sjukhusen har haft minst samma behov som vanligt. Läkemedelsföretagen är just nu särskilt beroende av rena arbetskläder.

‒ Med den pågående pandemin har det känts extra angeläget att den här branschen ska kunna fortsätta arbeta utan störningar. Och det kan de nu, det är vi väldigt glada för, säger Henrik Stävberg, förhandlingschef vid Ikem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!