Diskussionsämnena har varit många under Gastronomiska som lockade branschfolk från hela landet till Nyköping. När arrangemanget avslutades på onsdagen kom man gemensamt fram till ett manifest, och följande punkter kommer att vara prioriterade under året.
* Framtidens matpolitik
* Hur får vi barn och unga intresserade av mat?
* Hur utvecklar vi äldreomsorgens mat och skolmatslunchen?
* Hur tar vi samtalet om hållbar mat från finrummet till verkligheten?
Speciellt frågan om barn och ungas förhållande till mat verkade engagera.
— Det är en helt avgörande fråga eftersom de är framtidens konsumenter, säger strutsfarmaren Gunnar Sahlin från Borlänge och får medhåll av Kerstin Sahlin.
— Barn ska äta riktig mat, inte barnmat. När de går på fest, varför ska de inte få äta samma mat som vuxna? undrar hon retoriskt.
Hans Naess, verksamhetsledare för Gastronomiska samtal, konstaterar att matfrågorna som rör barn och ungdomar är ständigt aktuella och ämnet var uppe på tapeten även i fjol.
— Jag vill att mina barnbarn får ta del av matkultur och mat utifrån ett rättviseperspektiv. Det är egentligen obegripligt att vi inte har det som ett pedagogiskt ämne, säger han.
Under det gångna året har det också hänt en hel del i den aktuella frågan menar Hans Naess.
— Men vi vill att det ska hända ännu mer. Nu pratar inte bara om att det ska vara bra mat, nu borde vi få in det i skolplanen, säger Hans som summerar ett lyckat tvådagarsarrangemang på Träffen.
— I år fick vi lite mer utrymme för kreativitet, vi hade en konstskola med till exempel. Det blev intressanta möten.