Bedragare försökte lura Ebbe om skatteåterbäring

När Ebbe Carlzon från Nyköping kollade igenom mejlen under frukosten hajjade han till. "Skatteverket" informerade om att han skulle få tillbaka pengar på skatten. Men sedan anade han oråd. – Jag blev förbannad, säger han.

NYKÖPING2016-05-20 14:29

Det var under fredagen som Ebbe Carlzon, bosatt i Nyköping, gjorde den tillsynes trevliga upptäckten att han skulle få tillbaka nära två tusen kronor på skatten. Informationen kom via mejl, märkt med Skatteverkets logotyp.

När Ebbe Carlzon ögnade igenom mejlet lite noggrannare blev han snabbt misstänksam. Avsändaren behövde betalkortsuppgifter; nummer, utgångsdatum och cvc-kod. Ebbe förstod då att det rörde sig om en bluff. Förvånad är han inte.

– Jag är lite misstänksam av mig som person. Men jag blev förbannad, och tycker det är viktigt att folk får reda på det här. Tänk om någon gammal pensionär får ett sånt här mejl och lämnar ut sina kortuppgifter, säger han.

Läs också: Någon kapade Trosa turistbyrås e-postkonto och skickade ut falska mejl

På Skatteverket förklarar man att den här typen av ärenden är vanligt förekommande.

– Vi får alltid mycket frågor om bluffmail. Det är något som tyvärr förekommer med jämna mellanrum. Det är särskilt mycket när det är deklarationsdags eller när skatteåterbäringen är på väg, säger Maja Fröman, pressekreterare på Skatteverket.

Vad ska man göra som privatperson om man får ett sånt här mejl?

– Lämna inte ut några uppgifter och klicka inte på några länkar. Skatteverket efterfrågar aldrig kontouppgifter i mejl. Det gör vi endast via våra e-tjänster som du loggar in på med e-legitimation.

Det är också viktigt, förklarar Maja Fröman, att vara allmänt vaksam på det som skrivs i mejlet. I det mejl som Ebbe Carlzon fick är språket till exempel påfallande dåligt. Formuleringarna är styltiga, grammatiken felaktig på flera ställen och det särskrivs – allt som allt indikationer på att avsändaren kommer från någon annan än Skatteverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om