– Det här är ju avancerad konst, säger Mats Furberg, en av alla besökare vid Nyköpings lagliga graffitivägg. Och han ser lite förvånad ut.
– Inte visste jag att de jobbade så här, fortsätter han och syftar på att konstnärerna har använt tuschpenna för att skissa upp strukturen till en ny målning. Några timmar senare kommer målningarna att bli övermålade av Tobias Berenthin Lindblads workshopselever. En gång själv graffitimålare men numera förlagschef, med inriktning på böcker om sub- och populärkultur.
Det är ett brett material som har presenterats för allmänheten under sommaren. Allt från fotorealistisk konst, klassiska graffitimålningar och nybörjarfenomen till målningar skapade av målare med världsstatus som Bates, MAdC och KAOS.
– Ju större staden är desto tydligare stilistisk identitet finns i målningarna, men graffitiscenen i Nyköping är så liten att den lokala identiteten inte blir så stark, säger Tobias.
Nyköpings vägg är en rikstäckande vägg, konstaterar han. Målarna har kommit från olika delar av Sverige.
Det är inte helt lätt att ta sig in i och förstå sig på graffitimålarnas värld men det är inte så konstigt, enligt Tobias. Han menar att man gör all graffiti för sin egen skull men man riktar sig också till andra målare. Syftet är alltså inte att rikta sig till en bred publik.
Men det går att lära sig att förstå sig på graffiti, säger han. I början brukar man lockas av färgerna men om man vill lära sig mer behöver man besöka väggen ofta och försöka läsa vad som står i bilderna.
För vissa kan kanske graffiti vara hotfullt men det är bara för att man saknar kunskap, säger Tobias.
– Alla vet att trollet spricker om det kommer ut i solen.
Graffiti fanns redan på romarnas tid men den moderna graffitin har sitt ursprung i tecknade serier och skivomslag från 60- och 70-talens USA. Uttrycket på Nyköpings nya lagliga vägg lever kvar i den traditionen.
– Graffitin utvecklas långsamt men det beror nog på att grundsyftet ändå är att det är kul att måla, inte utveckling för utvecklingens egen skull. Det finns givna ramar för graffitin och de kan man bryta lagom mycket. Bryter man dem för mycket, går ner till väggen och målar med akvarellfärger, kommer folk inte anse att det är graffiti.
Precis innan Tobias ska lämna intervjun tittar han ner på en av målningarna
– Kolla här, säger han och pekar på texten RIP GANDOLFINI.
Texten syftar på en nyligen avliden Sopranosstjärna. Graffitimålare har sedan länge hämtat sin inspiration från populärkultur i USA och gör så än i dag.