1913 står det högt och tydligt på fasaden. Inne på tavlan i trapphuset, bredvid alla de boendes namn står inbjudan svart på vitt: "Huset bjuder på mat, kaffe och tårta." Sammanlagt är de 21 vuxna och 5 barn på kalaset som firas ute i trädgården på bakgården till huset.
- Det är inte så vanligt med att fira ett hus men mina vänner och bekanta sa att det klart du ska göra det, berättar Gunilla Swahn, ägare till huset och som har både barn och barnbarn på besök inför festen.
Ja, hon må ha levat i hundra år. Men så har huset också stått emot en hel del med åren. Bland annat kallades flera av husen i området för skandalhusen på grund av att det ansågs vara för höga.
- Jag fick höra det när jag gick stadsvandringen, att en gång i tiden kallades husen i det här området för skandalhusen för folk tyckte de var så förskräckligt höga. De kallades även för klosettpalats för de var bland de första som hade vattentoalett. I det här huset fanns det en vattentoalett och ett badrum i varje lägenhet, vilket var lyxiöst på den tiden, berättar Gunilla Swahn.
100 år senare står det troget kvar och påminner om Nyköpings utveckling. Gunilla Swahn köpte fastigheten 1978 tillsammans med sin make. Hon berättar att huset var väldigt nedgånget när de köpte det. Huset har genomgått en rad renoveringar och rymmer i dag tre våningar och åtta hyresbostäder.
- Det känns mäktigt att tänka på hur det var för hundra år sedan när folk flyttade in i huset. Det var ju sådan rivningshysteri under 1970-talet. Men vi har renoverat och kämpat hårt för att behålla det gamla så som kakelugnar och ursprungliga dörrar, säger Gunilla.
Fyra år senare 1982 flyttade Gunilla och maken in på husets nedre botten med sina tre barn. Nere i husets källare finns ursprungliga ritningar på husets interiörer och exteriörer.
- I ena änden fanns en cykelverkstad, eller verkstad av något slag och i den andra änden en mjölkaffär. Det fanns inget kylskåp på den tiden och folk kom och handlade mjölk, berättar hon.
- Jag tror även att det fanns ett stall där vi har garaget i dag, säger Gunilla samtidigt som hon försöker minnas.
Huset källaren hade jordgolv på den tiden då det inte fanns fjärrvärme. I stället använde man sig av koleldning för att elda upp huset. Det ursprungliga parkettgolvet finns även kvar i stor del av huset. Här har alla numera vuxna barn vuxit upp och hit kommer även barnbarnen ofta på besök.
- Tänk hur många som gått på golvet, och ändå är det så välbevarat, säger Gunilla när hon kliver in i rummet där barnbarnen nyligen lämnat spår av leksaker på golvet.