Bojkott mot danskt fläskkött sprider sig

Avknipsade knorrar och för mycket antibiotika. Kritiken mot det danska fläskköttet växer och nu utmanar Ica Nära Nyköp i Stenkulla andra affärer att sluta sälja dansk gris.

EU-fl-sk-3.jpg

EU-fl-sk-3.jpg

Foto: Fotograf saknas!

NYKÖPING2014-05-22 18:54

– I Danmark knipsar de griskultingarnas knorrar trots att det finns EU-förbud mot det. De använder för mycket antibiotika och grisarna går för trångt. Det är ganska enkelt att argumentera för att man inte ska köpa danskt fläskkött.

Det säger Magnus Åberg, handlare på Ica Nära Nyköp i Stenkulla i Nyköping. I en debattartikel i SN i dag uppmanar han andra handlare och mataktörer att sätta ner foten och sluta ta in danskt fläsk. Han skriver artikeln tillsammans med matkonsult Malin Randeniye och Magnus Johansson på Rinkeby struts- och kalkonuppfödning.

Sedan fyra personer i Danmark har dött av antibiotikaresistenta bakterier som ska komma från grisar har debatten om det billiga danska fläskköttet blossat upp igen. Flera butiker runt om i landet har deklarerat att de inte kommer att sälja danskt.

– Det har blivit en stor debatt och det är kul att många andra tänker så som jag har gjort i åratal, säger Magnus Åberg.

Samtidigt påpekar han att det produceras bra griskött i Danmark också.

– Det finns ekologiska uppfödare och jag vet att det finns danska grisar som har det bra. Men det köttet ser vi inte så mycket av här. Det handlar om hur djuren mår, det är det som är det viktiga.

Men ibland har Magnus Åberg också tagit in danskt griskött och det är när Ica nationellt skickar ut erbjudanden.

– Det är svårt att inte ha det när kunderna kommer in och förväntar sig det för att det har stått i ett reklamblad. Jag och en del andra Ica-handlare försöker påverka Ica centralt, så att de åtminstone tar bort de här erbjudandena. Då kan varje handlare välja själv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om