– Det är en jättehäftig byggnad, säger möbelrestaureraren och konstnären Marja Fiander. Hon flyttade in i Bryggeriet för exakt 20 år sedan och är därmed en av hyresgästerna som huserat längst i området. Redan förra helgen passade hon därför på att smygstarta 20-årsfirandet genom att bjuda på öppet hus med bubbel och snittar i sin verkstad. Numera har hon närmare 500 grannar, om man räknar in samtliga föreningsmedlemmar som huserar i de 40 lokaler som ryms i den gamla bryggeribyggnaden och tillhörande kringbyggnader.
Bryggeriets kulturcentrum ägs av Nyköpings kommun och hyresgästerna består av allt från konstnärer, gallerister, tapetserare, musiker och snickare till bokbindare och teatergrupper. Och under Bryggeriets jubileumsår har olika verksamheter och konstnärer tilldelats en varsin månad där de kan visa upp sin verksamhet genom passande uttrycksform.
Propellerteatern är en av fyra teatergrupper som har sina lokaler i bryggeriet. Förutom 20-årsjubileet fyller Propellerteatern 15 år i år och har samtidigt huserat i Bryggeriet under tio år. Det kommer de uppmärksamma extra under november månad – bland annat med en nyskriven pjäs som ännu så länge går under arbetsnamnet "Allt är holkat". Jenny och Anna Frölander i Propellerteatern berättar även att de under samma månad kommer arrangera poesiaftnar och musikunderhållning.
– Vi kommer även passa på att byta lokal och flytta in i den "rosa byggnaden" på andra sidan bron där Teater Sörmland ligger men som ingår i området, säger Anna Frölander.
"Flower power" är temat för september månad och namnet på möbeltapetseraren Annika Haglund och floristen Ursula Thiemes gemensamma utställning som kommer rymma växter och tyger för både inom och utomhusbruk.
– Även om vi inte spikat i detalj hur utställningen ska utformas, så känns det jättespännande att ha ett gemensamt projekt att se fram emot, säger Annika Haglund.
Flera av hyresgästerna på Bryggeriet tycker att den stora fördelen med Nyköpings kulturcentrum är att det är en självklar mötesplats för konstutövarna i området, men även för Nyköpingsbor och andra besökare. Och att Bryggeriet betytt massor för dem som vill hitta ett plats för sitt skapande. Samtidigt efterlyser flera av dem någon form av kultursamordnare som kan hjälpa till att utveckla området ytterligare.
– Samtidigt som Bryggeriet är en självklar plats i Nyköping finns det fortfarande personer som inte har en aning om vad vi är. Nyköpings kommun skulle behöva en samordnare som kan se områdets potential. Bryggeriet skulle kunna vara en jättefin mötesplats, men som ideella har vi inget mandat att styra områdets utveckling, menar Jenny Frölander.
En restaurang eller fik står också på hyresgästernas önskelista.
– Många kanske upplever att Bryggeriet är lite ödsligt, men inomhus pågår aktiviteter större delen av dygnet. En krog av något slag skulle förmodligen lyfta utomhusmiljön ytterligare och få området att leva upp ytterligare, tror Annika Haglund.