– Det är klart att vi hade haft en förhoppning om att fler skulle hitta den här trafiken och nyttja den. Men nu har det inte varit så och då behöver vi lyssna på vad det är som gör att folk inte vill resa med den.
Det säger Sofia Carlson, enhetschef för kollektivtrafiken i Nyköpings kommun om försöket med flextrafik.
Flextrafiken i Nyköpings tätort infördes i december 2023. Den innebär i korthet att resorna måste förbeställas. Flextrafiken ersatte de två så kallade servicelinjer som tidigare fanns i stan – busslinjer som gick en lång slinga och som kunde innebära långa restider.
När systemet infördes var det mot bakgrund av att få reste med servicelinjerna. Med flextrafiken skulle körningarna kunna bli mer resurseffektiva, var tanken.
Så har det dock inte blivit. En utvärdering visar tvärtom att resandet har minskat jämfört med servicelinjerna, och att kostnaden för varje resa blivit hög: 450 kronor. Det är betydligt mer än det på förhand uppsatta målet om 100 kronor per resa.
Endast mellan 300 och 400 resor per månad har gjorts med flexbussarna, mycket mindre än målet på 80 resor per dag,
Det låga resandet har gjort att intäkterna blivit lägre än förväntat. Flextrafiken har också kostat mer än vad de gamla servicelinjerna gjorde. Kostnaden för flextrafiken var i fjol 2,7 miljoner kronor, medan den för servicelinjerna var 1,5 miljoner år 2022. Intäkterna för flextrafiken var bara 53 000 kronor, väsentligt lägre än från servicelinjerna, som drog in 242 000 kronor 2022.
Men ekonomin är bara en av anledningarna till att försöket med flextrafik nu avslutas, enligt Sofia Carlson.
– Kostnaden för trafiken är ingen överraskning, vi visste ungefär vad den skulle kosta. Men det har varit färre resande än vad vår förhoppning varit, säger hon.
Redan från början var det sagt att flextrafiken skulle införas på försök under två år. När tiden löper ut i december blir det ingen fortsättning.
I stället kommer en ny stadsbusslinje införas. Den nya linjen ska gå förbli bland annat lasarettet, vårdcentraler, Gustafsbergs köpcentrum och Oppeby gård.
– Det täcker upp de målpunkter som invånarna efterfrågar och som inte täcks av den stadstrafik vi har i dag, säger Sofia Carlson.
Hon tror att en förklaring till det låga resandet med flextrafiken kan vara att Nyköping redan har en väl utbyggd stadstrafik. Resenärerna verkar inte heller ha uppskattat systemet med att man måste förboka sin resa.
– De kundsynpunkter vi fått in är att man vill ha en fast tidtabell, att ringa och boka har varit ett lite för krångligt steg.