– Det var ett beslut som fattades av förundersökningsledare under gårdagen, säger Johnny Rydin, gruppchef vid Nyköpingspolisen under onsdagen.
Riskerar inte detta att påverka förtroendet för polisen?
– Jo, det är klart att det kan bli så. Men det är inte ovanligt att det blir såhär. Förundersökningsledare gör ett ställningstagande beroende på bevisläget. I det här fallet bedömde man att det inte fanns tillräckligt med bevis.
Vem som satt som förundersökningsledare,(FU-ledare), vet inte Johnny Rydin. FU-ledarna går på rullande schema och han kan därför inte med säkerhet ge tidningen ett namn på en enskild person.
Det som går att säga är att brottsoffret, som tidningen pratade med under tisdagen, inte tyckte att han fick en tillräckligt god förklaring till varför polisen valde att inte dyka upp.
Vet du vad ni gjorde istället för att åka dit?
– Nej, det vet jag inte, säger Johnny Rydin.
My Lindholm, åklagare, kan uttala sig generellt om allmänhetens uppfattning om att utredningar läggs ner direkt.
– Så är det inte. Både polis och åklagare är skyldiga att vända på de stenar som finns. Man ska fortsätta att anmäla och ha förtroende för vår insats och arbete. Det finns anledning att ha det, säger My Lindholm.
Men:
– Bevisläget ser ofta olika ut. Finns inga vittnen och har man inte någon teknisk bevisning att gå på så kan man se som rutinerad polis att det lutar åt att bli nedlagt, säger hon.
Har du varit med om något liknande? Tveka inte att höra av dig till Södermanlands Nyheter på tips@sn.se. Du kan också ringa: 0155-767 70.