– När jag springer ut på morgonen och tar bilen så ser jag att hela skolan står i brand. Men jag måste åka till brandstationen och byta kläder och åka tillbaka, säger Åsa Stridh som bor granne med Vittraskolan.
Branden i somras krävde en omfattande insats från räddningstjänstens sida, förutom ordinarie personal kallades deltidsbrandmän som Åsa in.
Hon har haft den funktionen sedan 2014, vid sidan av sitt ordinarie arbete som administratör på Södertörns brandförsvarsförbund.
– Jag tycker att det är intressant att lära mig nya saker. Och framförallt att du hjälper någon annan. Du gör någonting för samhället, säger Åsa Stridh.
För tredje året i rad genomfördes Brandman på jobbet-dagen under tisdagen, detta för att stärka intresset för att arbeta inom räddningstjänsten. Deltidsanställda brandmän bar exempelvis en t-shirt, larmställ, hjälm eller uniform på sina vanliga jobb för att uppmärksamma deras insatser.
– Jag tycker att det är bra att andra arbetsgivare tar till vara på den kompetensen. Att man tillåter sin medarbetare att vara deltidsbrandman på sidan om sitt ordinarie arbete, säger Åsa Stridh.
Kan det vara stressande att hinna till brandstationen vid ett larm?
– Vi har åtta minuter för kväll och natt, tio minuter på dagtid. Så det kan vara stressande. Att köra bil genom staden på dagtid kan vara stressande, om det är bråttom till ett hjärtstopp eller om det brinner för fullt.