Vilket ansvar har kommunerna egentligen för de EU-migranter som tigger på kommunens gator? Socialtjänstlagen har tolkats olika på olika håll i landet och många kommuner har inte tagit ställning för hur de ska hantera frågor som till exempel natthärbärgen. När Linköpings kommun arrangerade en stor konferens om ämnet, blev platserna snabbt uppbokade av deltagare från hela landet.
Igår samlades över 350 kommunpolitiker och tjänstemän för föreläsningar och diskussioner på konferensen "Vem tigger på våra gator, och vad gör vi". Konferenslokalen var mer än full och man fick till och med säga nej till intresserade som inte fick plats, berättar en av arrangörerna. Socialnämnden i Nyköping hade en delegation på plats med ordförande Marjo Gustafsson (S), förste vice ordförande Anne Marie Wallin (MP), andre vice ordförande Adéle Bergentoft (M) och nämndansvarig tjänsteman Anna Ulf. Även Bengt-Erik Sandström (FP) vice ordförande i kommunstyrelsen i Trosa fanns med på deltagarlistan.
– Jag är här för jag vill veta hur man tänker inom kommuner och landsting om det här, juridiskt framför allt. Vad kan vi i kommunerna göra, sa Marjo Gustafsson, när SN nådde henne på telefon under lunchpausen.
Vad har du hittills fått ut av dagen?
– Man måste ha ett bra samarbete mellan de frivilligorganisationer som finns och kommunerna. Det behövs kanske inte bara en organisation utan flera. Här har kyrkorna också varit delaktiga. Det tycker jag är grundbudskapet, både från Röda Korset och SKL. Jag tycker också man måste se det ur ett större perspektiv, det är inte en partifråga utan något som måste göras över blockgränserna, säger Marjo Gustafsson.
SKL var en av arrangörerna tillsammans med Linköpings kommun, Stadsmissionen och organisationen Hjärta till Hjärta. I Linköping är det de tillsammans som driver natthärbärget för EU-migranterna. Även om Nyköping är en betydligt mindre stad och kommun finns det många lärdomar att använda ur deras arbete, menar Marjo Gustafsson, som också hoppas dra nytta av kontakterna från konferensen.
– Nästa steg är att samlas vi som var här och gå igenom vad vi hört i dag och vad vi gör. Det första vi ska göra är nog att samla ihop alla frivilligorganisationer som finns i Nyköping till en träff och fånga upp diskussionen. Just idag är det svårt att mingla men vi har ju fått namn och kontaktuppgifter på de som varit här och det nya nationella nätverket för EU-migranter som ska bildas av Mats Åberg, före detta EU-kommissionär, känns också bra.