Närmare 150 pedagoger från ett av kommunens tre förskoleområden deltog under måndagen i en gemensam workshop kring digitaliseringen i förskolan. Skolverket har sedan tidigare förslagit en utökad digitalisering och så verkar det bli när en ny läroplan antas under sommaren 2018. Vad skulle det då innebära för barnen?
– Till exempel att man tar med en lärplatta och dokumenterar något som är spännande på skolgården. Då får pedagogerna feedback på vad barnen gillar samtidigt som barnen själva får tänka efter. De blir mer delaktiga i vad som händer på förskolan och deras röster kan bli hörda mycket mer, säger Susann Wass, utvecklingspedagog i Nyköpings kommun.
Det kan även handla om att använda programmering, enklare redigeringsappar för film eller en green screen som ett pedagogiskt verktyg, till exempel för källkritik.
– Säg att något av barnen har varit med på en raketuppskjutning i en green screen, då kan vi prata om det senare. "Var du verkligen med där?". Nej, det var de ju inte men det var möjligt tack vare tekniken. När de sedan tittar på Youtube så får de med sig ett kritiskt tänk, säger Jennifer Gustafsson på Franciscus förskola.
Hon poängterar att ökat digitalt fokus inte kommer att innebära att någon annan del av undervisningen blir lidande, digitaliseringen ska snarare fungera som ett komplement i verksamheten. På Franciscus har kommit en bra bit i digitaliseringen.
– Och det ger i sin tur ringar på vattnet. Om föräldrar frågar så kan ju jag tipsa om bra appar att ladda ner eftersom jag vet vad deras barn är intresserade av på förskolan.
Tillsammans med ett antal andra pedagoger utbildar hon nu andra kollegor i hur man kan arbeta med digitala verktyg. En stor utmaning eftersom kompetensen kan skilja sig åt.
– Vi har inte jobbat något med lärplattan till exempel och då är det viktigt att vi kan få det här kollegiala lärandet. Jag tycker att det är viktigt att pedagogerna känner en vilja att våga, och att vi får med alla på det här, säger Evelyn Wahlberg, på Pilgårdens förskola i Tystberga som också var med och höll i workshopen.
En av deltagarna var Anna Alkevik, pedagog på Korvettens förskola.
– För mig har det varit jättegivande. Jag är egentligen mer för "papper och penna", men det är ingen jätteförändring. Men att får pröva att göra de här sakerna tillsammans har gett mig jättemycket.