SN har i flera artiklar berättat om Caroline Broberg som inte fick förlängt vikariat på socialpsykiatrins boendestöd efter att hon berättat för sin chef att hon har adhd. Detta trots att chefen tidigare berömt hennes arbetsinsats och bland annat via mail lovat henne fortsatt arbete. Fackförbundet Vision drev frågan som ett diskrimineringsärende gentemot arbetsgivaren Nyköpings kommun på regional nivå. Men efter en ny utredning valde Vision att inte driva ärendet vidare centralt.
– Motiveringen jag fick från Vision var att vi var ett steg från arbetsdomstol och eftersom det fanns risk för att vi inte skulle vinna så ville de inta ta det. De ville ha ett glasklart fall. Jag är jättebesviken på facket och kommer att gå ur Vision, säger Caroline Broberg.
Karl Lundberg, biträdande förhandlingschef på Vision vill inte uttala sig i specifika fall, men säger att det generellt är en ansvarsfråga mot medlemmarna att hushålla med de resurser förbundet har och att man därför inte driver ärenden där man bedömer att det finns små möjligheter att nå framgång.
Den sista juli valde även diskrimineringsombudsmannen att avsluta ärendet utan utredning. I beslutet står att DO utreder de ärenden som myndigheten bedömer kan ge störst effekt för att påverka utvecklingen framåt mot ett samhälle där det inte förekommer diskriminering och att man inte tagit ställning till om Caroline Broberg blivit diskriminerad.
Caroline har blandade känslor inför att tvisten nu är över.
– Känslan att ha blivit diskriminerad kan de inte ta ifrån mig och jag är jätteledsen över att Nyköpings kommun inte kan ge mig en rak ursäkt. Den enda upprättelsen från deras sida är att chefen inte är kvar, även om de säger att han valt att gå själv.
Det är nu nästan ett halvår sedan händelsen inträffade och Caroline kan se tillbaka på en lång resa med många turer. Trots att ärendet nu lagts ner säger hon att hon är glad att ha orkat driva sin sak hela vägen.
– Det har varit tufft, samtidigt som det varit otroligt peppande med allt stöd. Jag är glad över erfarenheten och stolt över mig själv. Det här har öppnat en helt ny värld och jag har växt jättemycket. Flera har hört av sig med liknande historier från andra kommuner, så jag hoppas ju att jag gjort skillnad. Någon måste våga gå före.
Dagen efter den första artikeln publicerades i SN erbjöds Caroline Broberg anställning Nyköpings kommun. Men istället för fortsatt arbete som boendestödjare i socialpsykiatrin, har Caroline placerats och arbetat inom äldreomsorgen. Nyligen har hon dock sagt upp sig från Nyköpings kommun för att arbeta för ett privat vårdföretag.
– Det känns underbart att kunna lämna kommunen, det känns inte som att jag kan växa där. Nu får jag en chans att börja om, med en arbetsgivare som gillar mig som jag är, säger Caroline Broberg.
SN har förgäves sökt Nyköpings kommuns tf personalchef Anders Stenberg för en kommentar.