Nyköpings kommuns badplats i Bålsjön utanför Ålberga är en välskött sommaridyll. Men i år har badgästerna svikit.
– En fin dag kunde vi ha runt hundra besökare, men i år har det varit tunt. Och simskolan blev inställd för man vill inte gå i det grumliga vattnet, berättar Börje Eriksson, ordförande i Ålberga GIF, som sköter badplatsen på uppdrag av kommunen.
Han är bekymrad över badvattnet och förstår att folk inte vill bada. Några döda abborrar flyter med buken uppåt och det grönbruna vattnet ger en oljig känsla på huden. Men enligt kommunen har de vattenprover som tagits på Bålsjön inte haft några anmärkningar.
Vattennivån i sjön har sjunkit och både vass och näckrosor frodas. Det är dåligt tillflöde till sjön och i den bäck där vattnet ska flöda ifrån är nivån en dryg decimeter lägre än vanligt. Börje Eriksson misstänker att fisken dör av syrebrist på grund av dålig omsättning på vattnet och sommarens höga temperaturer.
– Vi vet ännu inte eftersom vi inte har några uppmätta värden. Kanske behöver sjön rensas. Men det är inget vi gör, vi sköter bara badplatsen, säger Börje Eriksson.
Att både små och stora fiskar dör när det är varmt är inte ovanligt, enligt Jenny Rondahl, funktionschef på natur och miljöenheten, Länsstyrelsen Södermanland.
– Vi har sett död småfisk på flera badplatser, det kan bero på för lite syre i vattnet när det blir så här varmt, säger hon.
Det är markägaren som har rätt att rensa sjön och för det krävs tillstånd från Länsstyrelsen. Men om det är mycket växtlighet beror det ofta på att vattnet är näringsrikt. Innan man börjar rensa sjön är det därför viktigt att mäta syret i vattnet och ta vattenprover för att få reda på vad som verkligen behöver göras.
– När man rensar grumlar man även vattnet. Man ska vara försiktig när man börjar gräva eftersom man kan frigöra andra näringsämnen. Är vattnet grumligt beror det ofta på påverkan från marken omkring, till exempel jordbruk. Då måste man jobba långsiktigt för att förbättra vattenkvaliteten, säger Jenny Rondahl.
Det är kommunen som äger marken vid själva badplatsen, men det är flera fastighetsägare som har marker runt Bålsjön.
– Vi har inte haft frågan uppe på agendan och har inga planer på att rensa sjön vid badplatsen, men jag kommer att kontakta våra ekologer om frågan, säger Albert Ellestad, landskapsingenjör på kommunen.