DO: Fel ordval var diskriminering

En transperson som födde barn på Nyköpings lasarett upptäckte att han hade omnämnts som "mamma" i patientjournalen. Det slutade med en anmälan till Diskrimineringsombudsmannen som nu har kommit med beslut.

Bemötandet på Nyköpings lasarett var diskriminerande, bedömer DO.

Bemötandet på Nyköpings lasarett var diskriminerande, bedömer DO.

Foto: Andreas Lindström

Nyköping2025-06-02 05:00

Transmannen föddes som kvinna och har kvinnliga könsdelar, men identifierar sig som man.

I samband med förlossningen på Nyköpings lasarett hade mannen uttryckt önskemål om att bli kallad "pappa", vilket också respekterades av sjukvårdspersonalen.

På en whiteboard-tavla som stod inne i förlossningsrummet fanns patientens önskemål också nedskrivet

Men en tid efter förlossningen tog pappan del av sin journal och upptäckte att han vid flera tillfällen, mot sin vilja, benämnts som "mamma" i sjukvårdens system.

Efter detta gjorde pappan en anmälan till Diskrimineringsombudsmannen (DO). Han känner sig diskriminerad eftersom hans enda önskemål inte har respekterats.

Från Region Sörmlands sida beklagar man anmälarens upplevelse, men de anser inte att det rör sig om diskriminering. Förklaringen till deras agerande berodde på att det journalsystem man använde hade "förinställda rubriker och standardfraser som inte varit möjliga för personalen att ändra", framgår det av svaret till DO.

Anmälaren anser å andra sidan att han i så fall borde ha blivit informerad om detta – inför sjukhusbesöket.

I sitt beslut konstaterar DO att regionen inte har haft avsikten att diskriminera anmälaren men att han ändå har missgynnats.

Marie Bennermo.
Marie Bennermo.

Marie Bennermo, chef för patientsäkerhet på Region Sörmland, har tagit del av beslutet.

– Det viktigaste är att vi har säkerställt att personen har fått korrekt vård vilket han har fått, men vi beklagar samtidigt att vi inte har kunnat tilltala honom på ett korrekt sätt. Det här beror på vårt journalsystem och det kommer att förbättras när systemet är utbytt, säger hon.

DO:s beslut innebär inga praktiska konsekvenser för Region Sörmland, men man tar till sig av kritiken.

– Vi jobbar hela tiden med att säkerställa att vi tilltalar våra patienter på ett korrekt sätt och vi kommer att se över möjligheten att ändra till det pronomen som känns rätt för patienten, när vi går över till våra nya system framöver, säger Marie Bennermo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!