Mohamed Hassan Aden bor i en trea med sin familj. Han har fem barn mellan ett och tolv år.
– Jag kan inte spara på vattnet. När man har små barn går det åt vatten, jag använder det jag behöver, säger han.
Förra månaden kostade vattnet 650 kronor. Men det kan bli så mycket som en tusenlapp utöver grundhyran. Han har bott i Brandkärr i elva år och trivs – men är lite missnöjd med både hyresnivån och de höga vattenkostnaderna.
Ola Svensson, fastighetschef vid Victoria Park påpekar att systemet är förhandlat med hyresgästföreningen och att man dessutom informerat hyresgästerna både skriftligt och vid direkta möten.
– Det här ger våra hyresgäster valfrihet. De flesta är nöjda eftersom de får pengar tillbaka. Det är ett rättvist system som dessutom är bra för miljön.
I hyran ingår en normalförbrukning som bestämts till 1,2 kubikmeter per kvadratmeter och år. Volymen ska vara förhandlad med hyresgästföreningen och fastställd utifrån beräkningar från Boverket.
Det är högst sannolikt att även Nyköpingshems hyresgäster på sikt kommer att få individuella vattenmätare, säger vd Johan Eriksson.
– Vi förbereder det i alla nybyggen. Det är inte vettigt att det ingår oändliga mängder vatten i hyran. Det gäller kanske framför allt varmvatten – där gör individuella mätningar störst nytta.
Även vid större renoveringar förbereds installationer som kan göra det möjligt att mäta hur mycket vatten hyresgästen förbrukar.
– Den som är miljömedveten sparar pengar men den som lever som det inte finns någon morgondag får betala. Det här är både en miljö- och en rättvisefråga, säger Johan Eriksson.