"Efter operationen kan man oftast gå hem"

800 operationer genomförs varje år på kvinnokliniken vid Nyköpings lasarett. En av de vanligaste operationerna är framfall. Kvinnoklinikens verksamhetschef Marja Tuuna Johansson och överläkare Anna Ackefors ger här råd om hur det går att förebygga framfall och urinläckage.

Marja Tuuna Johansson.

Marja Tuuna Johansson.

Foto: Fotograf saknas!

Nyköping2018-12-10 23:40

Hundratusentals kvinnor i Sverige beräknas lida av inkontinens, som kan uppstå från det att du fyllt 15 år och uppåt. Med stigande ålder ökar risken. Kvinnor som fött många barn löper också större risk.

Minst tio procent av alla kvinnor drabbas någon gång under sin livstid av urininkontinens. Många kvinnor lider i det tysta, men hjälp kan fås – och med enkla övningar går det att förebygga.

Vid Nyköpings kvinnoklinik utförs operationer av livmodern, framfallsplastiker och operationer vid urinläckage.

Vid urinläckageoperation dras ett tunt band på bägge sidor om urinröret och upp mot bäckenligamenten. Bandet förhindrar läckage och stöder urinröret när du hostar eller belastar bäckenbotten.

När bör man söka vård för urinläckage?

När det läcker urin när du är kissnödig, vid ansträngning (till exempel när du hostar eller hoppar) eller du behöver kissa ofta .

Framfall är också en vanlig operation. Framfall kan beskrivas som när något buktar ned mot, eller ut genom slidmynningen. Det kan vara slidväggarna eller livmodern som gör att det buktar ut, kanske skaver. Besvären kan komma gradvis eller plötsligt – när du lyft något tungt. Risken för framfall ökar med stigande ålder.

Om besvären är stora kan operation vara aktuellt.

75 procent av alla framfall-operationer på kvinnokliniken genomförs polikliniks. En operation tar 30 minuter till 1 timme.

– Efter operationen kan man oftast gå hem samma dag, säger Anna Ackefors.

Men även framfall går att förebygga med träning. På kliniken finns ett kontinensgrupp, här finns en uroterapeut, som gör utredningar, behandlingar och råd om träning.

Sammanlagt jobbar inom kliniken uppemot 100 personer, varav 16 läkare, 50 barnmorskor, 25 undersköterskor, enstaka sjuksköterskor, fem medicinska läkarsekreterare.

På kvinnokliniken finns åtta vårdplatser, på sju av dessa vårdas kvinnor i alla åldrar för olika gynekologiska besvär eller i samband med operation. En vårdplats används till kvinnor med lättare kirurgiska besvär eller operationer. Avdelningen är integrerad med BB där nyfödda barn och deras föräldrar vistas tillsammans.

På nätter och helger finns även två barnobservationsplatserna på avdelningen.

Men på kvinnokliniken görs så mycket mer. Här utreds kraftiga menssmärtor, kraftiga blödningar vid mens, svårigheten att bli med barn, klimakteriebesvär, cancer i underlivet.

Andra vanliga patienter är kvinnor med olika typer av underlivscancer. Tidig upptäckt av cellförändringar genom att gå på regelbundna cellprovskontroller minskar risken för att få livmoderhalscancer.

I Sörmland erbjuds skolflickor vaccin mot livmoderhalscancer.

– Om man inte går på cellprovskontroller och en cancer hinner utvecklas kan man tvingas operera bort hela livmodern. Därför är det viktigt att gå på cellprovtagningar, säger Marja Tuuna Johansson.

Genom att träna bäckenbotten minskar risken för framfall och urinläckage. Knipövningar ska dagligen genomföras. Övervikt och rökning ökar dessutom risken för cancer i underlivet.

Slutligen vad önskar du dig av jultomten?

– En överläkare till med specialistkompetens i gynekologi och obstetrik. Det är svårrekryterat i hela landet, men vi jobbar hårt med den frågan, svarar Marja Tuuna Johansson.

6500 läkarbesök

Kvinnokliniken vid Nyköpings lasarett är öppet alla dagar i veckan, dygnet runt och året runt.

Den gynekologiska mottagningen har öppet dagtid, vardagar. Antalet läkarbesök till mottagningen är 6500 om året.

Av de 800 operationer som genomförs varje år är 600 planerade, 200 akuta, till exempel kejsarsnitt, missfall.

Varje år föds omkring 1000 barn på Nyköpings lasarett.

Inom kvinnokliniken finns mottagningen Sesam, där frågor som abort, sexuellt överförbara sjukdomar, sterilisering, preventivmedel tas upp. Sesam finns i närheten av Åsidans vårdcentral.

Barnmorskemottagningar med preventivmedelsrådgivning och mödrahälsovård är beläget på lasarettet samt på Gnesta, Oxelösund, Trosa Vårdcentraler, familjecentralerna på Arnö, Brandkärr och Oxelösund.

Ungdomsmottagning finns i Nyköping och på vårdcentralerna i Oxelösund, Gnesta och Trosa.

Specialistmödravård/ultraljud där man gör ultraljudsundersökningar under graviditet och fosterdiagnostik.

Vid klåda, flytningar och urinvägsbesvär var god kontakta din vårdcentral.

Besök inom kvinnokliniken räknas i dag som specialistbesök och kostar 400 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om