Inför hundra personer och mängder av fotografer fick åttondeklassarna Ellen Tjärnström och Tuva Staaf från Nyköping kliva upp på scenen på Nobelprismuseet i Gamla stan i Stockholm för att ta emot "Juryns stora pris" i fredags. Nu är de tillbaka på skolan och kan smälta upplevelserna:
– Det var lite läskigt inför att gå på scenen, men sen när vi var där var det inte så jobbigt ändå – vi fick så mycket grejer i händerna, säger Ellen Tjärnström.
Diplom, en check på 5 000 kronor och en tryckt affisch över deras projekt delades ut. De fick även träffa årets nobelpristagare i medicin, Katalin Karikó.
I priset ingick även att de fick följa med på den riktiga Nobelprisutdelningen i Konserthuset i Stockholm på söndagen.
– Man kände sig väldigt speciell, berättar Tuva Staaf.
Projektet de deltagit i kallas Forskarhjälpen och arrangeras av Nobelprismuseet. Över 2 000 elever från hela landet har deltagit i projektet som gått ut på att samla in och analysera blåstång från olika platser längs med Östersjökusten. Detta för att hjälpa forskarna från Östersjöcentrum vid Stockholms universitet med frågor om hur tångskogens ekosystem förändras över tid och hur den påverkas av klimatförändringarna.
Bland annat har eleverna undersökt om det fanns tungmetaller i tången som de samlat in utanför Femöre i Oxelösund. I en del av det de samlat in låg värdena på gränsen, berättar de.
Lärare Tayana Bengzon Åkerblom säger att det är väldigt roligt för alla inblandade att vara med i ett riktigt forskningsprojekt.
– Här vet vi ju inte resultatet i förhand, till skillnad mot när vi gör experiment i labbet där jag och ibland även eleverna vet vad resultatet ska bli, säger hon.
Hon tillägger att eleverna också är en oumbärlig hjälp för forskarna.
– Ett sådant här projekt kräver insamlingar på många olika platser vid samma tidpunkt. Det skulle bli både dyrt och tidskrävande för forskarna att genomföra det själva.
Projektet avslutas med att eleverna skapar en vetenskaplig affisch och det är denna eleverna på Innovitaskolan prisats för. Juryn ansåg att deras affisch hade bästa vetenskapliga innehåll, grafiska form och presentationsteknik.
Vill ni bli forskare nu?
– Nej, säger Ellen Tjärnström med ett skratt.
– Jag är lite intresserad, säger Tuva Staaf och hänvisar till något nobelpristagaren Katalin Karikó sa:
– "Om man är kreativ är forskning den rätta saken att göra".