Det var i fredags kväll som Charlotte såg fågeln.
– Jag ville ta en bild för den var så fin och den stack verkligen ut i mängden. Men jag hade varken mobil eller kamera med mig, så jag skyndade mig hem och hämtade kamera och hoppades på att den skulle vara kvar, säger hon.
Den färgglada fågeln utmärkte sig när den simmade tillsammans med de andra änderna vid Forsen.
– Men den simmade ändå lite för sig själv, säger Charlotte.
Ingvar Jansson, ordförande för fågelföreningen Tärnan, berättar att mandarinanden härstammar från östra Asien, men att den importerades till Sverige och andra länder i norra Europa troligtvis redan under 1600-talet, som parkfågel på slott och herresäten.
Han tror att det rör som en fågel som har rymt, vilket inte är direkt ovanligt.
– Det är nästan årligen som den observeras i Sverige, men det rör sig ändå om väldigt få observationer. Vi ornitologer brukar klassa de här som parkrymlingar och betraktar det mer som en kuriositet.
Det händer att mandarinanden häckar i Sverige, men den klassas inte som en nationell art, säger Ingvar Jansson. Samtidigt verkar den inte ha något problem med att klara av det kärva svenska klimatet.
– Jag tror inte att man ska utgå från att det här kan bli en permanent art, att går till häckning är nog osannolikt.
Charlotte Rosell har spanat efter anden vid samma plats under helgen, men har inte sett till den igen.
Det är långt ifrån den första gången som mandarinand siktats i Nyköpingsån, samtidigt tror Ingvar Jansson att det gäller att passa på om man vill få en skymt av den.
– Det finns inte mycket som talar för att den blir kvar. Den klarar klimatet så länge den hittar föda. Men eftersom det är häckningstider nu så är det möjligt att det är en fågel som letar partner.