Det utbildas fortfarande många undersköterskor, men alltfler behövs eftersom gruppen äldre blir större och större.
– I takt med att vi blir alltfler äldre behövs fler undersköterskor. Det handlar om att rigga sig för framtiden, säger Caroline Olsson som ansvarar för arbetsgivarpolitik på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).
Problemet med undersköterskebristen finns på många håll i landet, men framför allt i kommunerna. Landstingen har lättare att bemanna eftersom det generellt anses attraktivare att jobba som undersköterska inom sjukvården, enligt SKL.
Som arbetsgivare måste kommunen planera långsiktigt och öka attraktiviteten i yrket.
Det är en fråga om hela paketet
– Man måste lägga upp en plan. Man bör prata med medarbetare om arbetsmiljön och varför folk slutar, säger Caroline Olsson.
Kommunerna bör också bredda utbildningen och hitta nyanlända med motivation och intresse och se till att de får hjälp med språkutbildning.
För den befintliga personalen är det viktigt att ta annan personal som kan sköta sidosysslorna för att undersköterskorna ska ha tid att göra sitt jobb, nämligen ta hand om de äldre.
– Det kan finnas en del arbetsuppgifter som är mindre kvalificerade som att duka, städa, gå till apoteket. En del kommuner har tagit in särskild städpersonal, berättar Caroline Olsson.
Och visst handlar det också om lön.
– Jag tror att lönen är viktig, men det är en fråga om hela paketet. Framför allt möjlighet till löneutveckling. Det ska löna sig att förkovra sig och det ska finnas karriärmöjligheter.