Det var i söndags som Länsstyrelsen i Sörmland kunde konstatera att en varg rörde sig i skogarna utanför Sjösa. Vargen fångades på bild och efter spårning i området har spillning säkrats.
Arne Söderberg som är rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen i Stockholm, har tagit del av materialet och gör bedömningen att det troligtvis rör sig om en av de tre valparna som föddes i Sjundareviret i fjol.
– Jag tittade på bilderna och har varit i kontakt med folk inom vargprojektet (SKANDULV - Forskningsprojekt om vargar i Skandinavien, reds.anm). Bedömningen där är att det troligtvis rör sig om en fjolårsvalp som vandrar neråt i landet.
– Och om det är från Sjunda som vargen kommer så är det störst chans att det är en tik eftersom vi konstaterade att två tikvalpar och en hanvalp föddes förra året.
På onsdagen har två observationer om varg inkommit till länsstyrelsen via inrapporteringstjänsten rovobs.se.
Under natten mellan tisdag och onsdag ska en varg ha setts på E4 vid Hållet i Nyköping och senare under onsdagsmorgonen gjordes observationer i Stigtomta. Länsstyrelsen har däremot inte kunnat säkerställa att det faktiskt rör sig om varg.
– Det är den tiden på året när fjolårsvalpar börjar vandra ut för att hitta ett revir eller en partner. Det är vargar som rör sig överallt, säger Arne Söderberg.
Senaste bekräftade uppgiften om varg i Sjundareviret är från 18 april vilket inte gör det mindre troligt att det faktiskt rör sig om någon av fjolårsvalparna som nu setts i Nyköpingstrakten.
– Nu betraktas Sjunda som ett före detta revir. Vi inte har kunnat konstatera att någon revirmarkerande finns varg kvar i området.
Den spillning som påträffades i Sjösa är skickad på DNA-analys och det är alltså inte klarlagt att det faktiskt rör sig om vargspillning. Om det visar sig vara varg ger analysen svar på frågan om det rör sig om någon av Sjundavalparna. Arne Söderberg räknar med svar i början av nästa vecka.
På tisdagsmorgonen tog Länsstyrelsen i Stockholm beslut om att utlysa skyddsjakt på en varg i det område som tidigare utgjorde Sjundareviret. Detta eftersom man bedömde risken för tamdjursangrepp som stor.
Ett beslut som överklagades av både Svenska rovdjursföreningen och Wolf Association Sweden (WAS).
Under onsdagen meddelade Förvaltningsrätten i Stockholm att man avslår båda överklagandena.