Explosion av blommor på Lindbacke

Lindbacke bjuder just nu på ett hav av styvmorsvioler.­– Det är så vackert så jag får rysningar, säger Eva Lövstrand som tar bilder av blomsterprakten.

Styvmorsviolerna trivs på Linbacke i år.

Styvmorsviolerna trivs på Linbacke i år.

Foto: Fredrik Ericsson

NYKÖPING2019-05-13 19:31

En och en är de blygsamt anspråkslösa – men tillsammans ger de ett storslaget intryck. I år har styvmorsviolerna exploderat på många håll ­och särskilt i stadsnära naturreservatet Lindbacke.

­– Jag har inte på 40 år varit med om att det funnit så mycket styvmorsviol, säger Hans Sandberg, naturvårdare vid länsstyrelsen i Sörmland.

Den senaste veckan har han fått ta emot flera samtal, mejl och bilder om den mäktiga synen på Lindbacke.

­– Det är ett riktigt skådespel. Man tror nästan inte att det är sant när man ser sådana mängder.

Trots mängden är det förbjudet att gräva upp en rugge styvmorsviol i naturreservatet, men det är tillåtet att plocka blommor som inte är fridlysta.

Hans Sandberg vet inte varför 2019 blivit styvmorsviolens år i Nyköping.

­– Det kan möjligen bero på förra årets torka.

Det bekräftas av Johan Ehrlén, professor i ekologi vid Stockholms universitet som i en TT-intervju från förra året berättar att torktåliga växter kan breda ut sig på bekostnad av växter som behöver mer fukt. Med flera torrsomrar kan det bli förskjutningar i växtsamhället.

– Blommor som fetknopp och styvmorsviol gynnas. Alla far dåligt av torkan men de som tål den bättre får fördelar när deras grannar mår ännu sämre, sade han.

Naturvårdaren Hans Sandberg säger att vi kan tacka både dagens och forna tiders betesdjur för blommorna på Lindbacke.

­– Det har varit betesmark sedan 1400-talet, då var Lindbacke som ett parkeringshus för hästar medan folk uträttade sina ärenden i stan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om